Spring

Revisjon per 14. des. 2017 kl. 13:18 av >Mczee
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
D/S Spring
Ds spring1.JPG
D/S Spring av Øyvind Brevik
Tekniske data
ByggematerialeStål
Lengde (m)65.4
Bredde (m)10
Dypgående (m)4.5
Tonnasje1200 DWT / 903 Brt / 562 Nrt
LastKull
Karriere
RederiJacobsen og co av Langesund
Bygget1883 ved Thomas & William Smith (T & W Smith), Limekilns Shore, North Shields (UK)
FlaggstatNorge
Andre navnIsle of Elba
SkjebneKollisjon med D/S Herdla. D/S Spring blir forsøkt grunnsatt, men kløften er for dyp og skipet synker.
Dato forlis16.01.1914
Dykket
TilgjengelighetDykking foregår fra land, vis hensyn til privat område
Dykkedybde8-42m
Posisjon60.435542 N, 5.052552 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

VIKTIG! Adgangen til D/S Spring fra land går over privat eigendom. Veien er også privat, og det er ikke offentlig parkering i umiddelbar nærhet. Vennligst utvis normal folkeskikk ved dykking på vraket. Kontakt grunneiger på forhånd for å avtale ferdsel over privat eigendom, og ikke parker biler på privat grunn uten avtale.

Photo by Evie Zyndul
Spring1.jpg
Spring2.jpg
Spring5.jpg
Foto: Grzegorz Marsicki

OBS: Vraket har rast sammen i de siste stormene. 19.12.2011 ble det observert at dekket mellom de to lasterommene fremme på vraket har kollapset, og at sprekken i baugen har blitt større. I tillegg er det i senere tid rapportert om flere områder som har falt sammen og at faren for at vrakdeler kan falle av eller at vraket kan forflytte seg. Vis stor grad av aktsomhet ved dykking på dette vraket. Det anbefales på det sterkeste å ikke gjøre noen form for gjennom- eller under-svømming på noen deler av vraket.

Viktig

Adkomsten til D/S Spring fra land er over privat eigendom. Dykking fra land må derfor avtales med grunneiger. Ikke parker biler på skoleplassen eller i privat vei. Det beste er om man kan organisere dykkingen med båt fra moloen ut til Ramsøy. Dette stedet er populært dykkested og det erdesverre et økende problem med dykkere som ikke utviser vanlig folkeskikk. Lokalbefolkninger er ikke særlig fornøyd med følgende:

  • Støy. Bilradio på høyt volum kl 9.30 en søndag morgen. Dykkere som roper og snakker høyt.
  • Urinering bak private naust
  • Søppel blir liggende igjen
  • Sperrer adgang med biler for de lokale
  • Ferdsel over privat eigendom uten avtale med grunneiger

Vær vennlig å opphold deg på dette stedet med normal folkeskikk slik at det også i fremtiden blir mulig å dykke på dette stedet.

NB: Vraket ligger innenfor en sone med kostholdsråd fra forurensningstilsynet på grunn av nærheten til Hanøytangen industriområde. Det er ikke anbefalt å spise noe av det du finner her.

 
Foto: Grzegorz Marsicki

Fiskebåten Spring

Mange blander båtene D/S Spring og fiskebåten Spring. Dette er altså to forskjellige fartøy med forskjellige tragiske historier. Denne artikkelen er om D/S Spring. Les mer om fiskebåten Spring i Askøy Magasinet.

Historie

Den 16. januar en kald og klar vinter kveld i 1914. D/S Spring passerer Brattholmen kl. 19.30 på vei til Trondheim med kull fra Newcastle. Kl 19.40 senere kolliderer Spring med D/S Herdla og den renner baugen inn i babord side på Spring. Spring begynner å ta inn vann og ligger stadig tyngre i vannet med baugen. Mannskapet på Spring gir gjenntagende signaler med skipsfløyten, men det hjelper ikke. Herdla fortsetter ferden sør mot Bergen. Kapteinen og losen blir enige om at de må grunnsette Spring og setter kursen mot Ramsøy. Spring styres inn i en liten bukt på øya og maskinen blir satt i full akterover for å ta av for støtet, men bukten er for dyp og Spring synker. Ingen av mannskapet blir skadet i kollisjonen.

Historien av Skovheim [1]

Dampskipet Spring gikk ned i Hjeltefjorden etter en kollisjon med dampskipet Herdla den 16. Januar 1914. Skipet var på vei fra Newcastle til Trondheim med en last bestående av kull da lykken inntraff. Spring tok etter ulykken inn mye vann, og kapteinen på skipet satte kurs mot Ramsøy for å sette skipet opp på land. Dessverre for Spring tok skipet inn mer vann enn pumpene klarte å håndtere, og i situasjonen som oppsto for å redde skip og last, kjørte de rett inn i en fjellvegg. Her ligger skipet fortsatt den dag i dag lett tilgjengelig for dykkere der den fyller opp hele bukten. Vraket hviler på kjølen og er relatvit godt intakt med unntak av akterskipet som er brutt ned, samt noen plater av skroget som har begynt å løsne på styrbord side. Du kan også se skade på babord side av baugen hvor kollisjonen traff skipet. Spring hviler nå med baugen på ca fem meter under vann, og bro/ motorrom på en dybde av ca. tjuefem meter. Akterskipet går ned til femti meters dyp. Vraket av Spring er verdt et besøk og kan lett nås med bil der den ligger nær barneskolen på den lille øya Ramsøy. Men ta hensyn til de lokale beboerne og ikke vær hensysnløs når man tar adgang til stedet. Ramsøy ligger på vestsiden av Askøy snaue tyve minutter fra Bergen by...

Sjøforklaringen [2]

D/s, "Spring" (H.F.S.N.) av Langesund, reise Newcastle-Trondheim med kul, kolliderte 16. januar ca kl 8 em. i Hjeltefjorden med d/s "Herdla" av Bergen. hvorved fartøiet, som blev trugget paa babords side, fik saa betydelige lækage, at det i synkefærdig tilstand maatte landsættes. Herunder støtte skibet mot fjeldet i en bugt ved Ramsø, sank og blev vrak.
Sjøforklaring i Bergen 19. januar.
Skibsinspektøren finder, at kollisionen ikke gir anledning til videre forføining fra the offentliges side mot skibets vedkommende, men da det av sjøforklaringen fremgaar, at baatmanøvere ikke har vært avholdt i løpet av de sidste 6 maaneder av 1913, indstillet skibsinspektøren skibets fører til en passende mulkt for forseelse mot sjødygtighetsloven § 48, hvorefter der av vedkommende politimyndighet for overtrædelse av straffelovens § 416 blev forelagt angjældene en bot av kr. 25.00, som vedtokes.

Bakgrunn

Lokasjon: Ramsøy, på vestsiden av Askøy.

Dybde: 8M-42M

Kjøretid fra Bergen: 45 minutter

Luftfylling: Bergen Froskemanncenter, Nemo Classic Diving

Kjørerute

Veianvisninger: Fra Bergen, følg RV555 (Sotraveien) mot Askøy. Fortsett på RV562 helt til du kommer til skiltet avkjøring til Ramsøy. Fortsett til du kommer til Ramsøy skole. Vraket finnes i den lille viken med et rødt naust,som sees fra skolens parkering. Vær obs på at lokalbefolkningen ikke alltid er like postitv til dykkere. Bilene parkere mellom skolen og en ballbinge. Hvis man dykker på dagtid er det som oftest barn som leker her, så dykking på ettermiddagen er å anbefale. Man må også passere gjennom privat eiendom for å komme til vraket, så vis hensyn. Det finnes ikke noen gode toalettmuligheter i området uten at man havner i private hager, så pass på å gjøre unna dostoppen på veien ut. Som for alle andre dykkesteder, vis hensyn og ikke etterlat søppel.

 
Photo by Øyvind Brevik
 
Øyvind Brevik
 
Øyvind Brevik

Dykking

 
Dykkeprofil fra vrak

Følg veggen på venstre side når du går i vannet. Følg veggen utover på ca 8 meter, og du vil treffe baugen på vraket. Hvis du følger bunnen nedover vil du treffe vraket på ca 18 meter. Bildet til høyre gir et greit bilde på topografien.

 
Fotograph and Copyright by Ingvald Arne Meland

Et fint dykk er å følge styrbord side av vraket ned til ca 30 meter. På dette punktet er vraket brukket, og hvis sikten er god kan du se akterdelen med den store stålpropellen nede til høyre for deg. Akterdelen ligger på siden på ca 42 meter. Hvis du er kvalifisert og forberedt på dybden, kan du nå fortsette ned til propellen og se opp på vraket over deg.

VIKTIG: Ikke penetrer dette vraket. Strukturen er veldig svekket etter så mange år i saltvann og med ganske stor bølgeeksponering. Dykkere har vært vitne til at hele skrogplater har løsnet.

Når du har tatt en kikk på propellen kan du følge babord side av vraket oppover. Den delen av vraket som ligger rundt 30 meter er mest intakt, og kan være fin å undersøke nærmere. Når luft/deco sier at det er på tid å begi seg grunnere, kan du følge dekket opp til 8 meter. På fordekket vil du finne ankervinsjene. Ved baugen kan du svømme tilbake til veggen på styrbord side av vraket, og følge den tilbake til viken.

 
foto:Ole Andreas Dahl
 
foto:Ole Andreas Dahl
 
Photo by Evie Zyndul
 
Photo by Evie Zyndul
 
Photo by Evie Zyndul
 
Photo by Evie Zyndul
 
Photo by Evie Zyndul
 
Photo by Evie Zyndul
 
Photo by Evie Zyndul

Linker

Info på norsk

Masse flott bilde

Video



Film av propellen og lasterom av Runar Samland:

Video by Evie & Tomas

Notat om bilder

Bildene er tatt av, og har kopirettigheter eid av Ingvald Arne Meland og Øyvind Brevik og Evie Zyndul. Bildene er brukt med fotografens tillatelse, og skal ikke kopieres eller reproduseres uten fotografens tillatelse fra fotografen. Bilder i høy oppløsning og utskrifter kan kjøpes fra Ingvald Arne Meland Photography

Nivå

Fra nivå 1 grunn del til Trimix dyp del

Kart

<googlemap version="0.9" lat="60.435542" lon="5.052552" zoom="15"> (V) 60.435542, 5.052552 D/S Spring (P) 60.436686, 5.052209 Parkering </googlemap>

Kart med sjøkart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Værvarsel

<yr>Norge/Hordaland/Askøy/Ramsøy</yr>

Referanser