Elisabeth Bornhofen

Revisjon per 30. jun. 2024 kl. 15:22 av Joakimsk (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Elisabeth Bornhofen
Eb wheel.jpg
Ships wheel, Copyright Graeme Bruce
Tekniske data
TypeCargo Skip
Lengde (m)90
Bredde (m)13
Dypgående (m)6
Tonnasje2298 grt
Karriere
Bygget1923 ved Frerichs
Andre navnElisabeth Kimme, Angora, Konya
SkjebneSenket av Allierte fly
Dato forlis4. Oktober 1944
Dykket
NivåNivå 3
Tilgjengelighetbåt og tillatelse fra Bergen og Omland havnevesen
Dykkedybde63-80m
Plassering på bunnstår på kjølen, men litt nedgravd i mudderet
Posisjon60.39435 N, 5.2978 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Ships wheel, Copyright Graeme Bruce
Bilde fra skovheim.org

Bakgrunn

D/S "Elisabeth Bornhofen" ble bygget i 1923 under navnet “Elisabeth Kimme”. I 1925 ble det kjøpt og omdøpt til “Angora”, senere “Konya” og til slutt i 1939 “Elisabeth Bornhofen”.

Den 4. oktober 1944 kom 152 allierte fly innover Laksevåg for å angripe tyske installasjoner (Danziger Werft og ubåtbunkeren Bruno) i Nordevågen. Hele Laksevåg ble i praksis teppebombet og over 190 sivile liv gikk tapt deriblandt 61 barn som var elever ved Holen skole. De allierte oppdaget også blokadebryteren "Elisabeth Bornhofen" som ankret opp i Puddefjorden og den ble også bombet i brann og sank for anker kort tid etter. Av mannskapet på 26 var det kun 6 som ble reddet.

Totalt 93 Halifax og 47 Lancaster bombefly samt 12 Mosquito jagere deltok i angrepet, og slapp over 1200 450kg bomber og nærmere 180 225kg bomber i løpet av det 11 minutter lange angrepet.

Dette er skipsvrak som skjeldent får besøk av dykkere, dels grunnet dypden samt at den er utilgjengelig for dykking store deler av året pga. cruise og annen skipstrafikk i Puddefjorden. Tillatelse fra Bergen og Omland havnevesen må innhentes før man kan dykke på vraket.

Tre av “Elisabeths Bornhofen” sine søsterskip ligger også igjen på havbunnen ved norskekysten; “Hans Bornhofen” (Boknafjorden), “Robert Bornhofen” (Porsangerfjorden) og “Peter Bornhofen” (Kirkenes).[1]

Dykking

For å komme til vraket trenger du båt. Vraket ligger svært fint til på sandbunn fra ca 76-80m, dekket er på ca 65m. Vrakmerket i sjøkartet er ganske nøyaktig posisjon. Det kan være litt strøm, så det er en fordel å time dykk i forhold til det. Under dykk oktober 2009 var det mest overflatestrøm, ikke noe problem nede på vraket.

Vraket er temmelig intakt, foruten bombeskaden, spesielt ved overbygget. Lastemerkene på roret er fortsatt godt synlig. En fin rute er å komme ned på hekken, stikke ned og kikke på roret, opp over dekk, følge babord side framover til overbygget og se på detaljene der, snu når man må og returnere bak til akterdekket der bl.a. nødroret fortsatt står. Da vi var der i oktober '09 var det en god del store langer samt steinbit på og rundt vraket.

Man bør søke tillatelse fra / gi beskjed til Havnevesenet før dykking på vraket, siden det ligger i havneområdet. Det er normalt ikke problematisk å få slike tillatelser utenfor cruisebåtsesongen.

 
Profil fra dykk på Elisabeth Bornhofen oktober 2009 (dykker: Hallvard Opheim). Dykket er gjennomført med 15/55 trimix som bunngass, tre decogasser; 35/25, 50% og 100%. Total dykketid 112 minutter, 30 minutter på vraket.

Historien fra Skovheim [2]

Elisabeth Bornhofen gikk ned i dypet den 4 Oktober 1944 etter et angrep av Britiske bombefly i Puddefjorden rett utenfor Bergen havn. Royal Air Force hadde valgt denne dagen til å utføre et angrep på de tyske ubåtbunkerne i Bergen, og under angrepet oppdaget de Britiske pilotene lasteskipet Elisabeth Bornhofen. Under angrepet blir skipet angrepet med hjelp av bomber og hun kommer raskt i brann. Det er ikke rapportert om tap av menneskeliv under dette angrepet. Vraket av Elisabeth Bornhofen hviler på en dybde av sekstifem til åtti meter rett utenfor Bergen havn, stående på kjølen i relativt god stand. For å komme ut til vrakstedet må du ha en båt. En tillatelse fra Bergen havnevesen er også nødvendig ved dykking her...

Bilder

Graeme Bruce took the wonderful picture of the ships wheel during an expedition organised by Matt Duke in 1999. There are no other know underwater photos of the ships wheel. Photo is copyright Graeme Bruce, reproduced with permission.

Bilder af René B. Andersen

       


Video

Video av Kjell-Ronnie Grytten






Vær

<yr>Norge/Hordaland/Bergen/Bergen</yr>

Referanser

  1. Skipsforlis i Bergensleden, s. 122
  2. Orginalt fra skovheim.org

i Media


Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.