SS Begonia
Begonia d.jpg
Begonia, fra http://www.gounderwater.net
Tekniske data
TypeLasteskip
Lengde (m)82.3
Bredde (m)11
Dypgående (m)5.1
Tonnasje1591 Brt / 936 Nrt
Karriere
Bygget1890 ved Sir James Laing, Sunderland, UK (byggenr 339)
FlaggstatEstland
DøptAros
Andre navnSilkeborg, Elisabeth Maersk, Gullborgsund
SkjebneSkipet ble senket av norske soldater. Hun hadde blitt angrepet av tyske fly, som også begynte å beskyte tettstedet Flåm like ved. Nordmennene senket skipet for å prøve å unngå flere angrep på Flåm.
Dato forlis25.04.1940
Dykket
GPS posisjon60° 52.136´N 07° 7.392´E
NivåNivå 2
TilgjengelighetDet er mulig å svømme ut i overflata (ca 500m), men båt bør absolutt benyttes.
Dykkedybde8-40m++
Posisjon60.86893 N, 7.12321 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Foto av Synnøve Ø.
Kart
Foto av Tommy Lidal
Foto av Tommy Lidal
Matt Duke dive profile of 3 point penetration

Historie [1]

Det Estlandske dampskipet Begonia gikk ned i dypet den 25. April 1940. Begonia var på reise nordover mot Murmansk fra Rotterdam i konvoi med flere andre utenlandske skip den 19. April, men etter flere angrep på konvoien tar kaptein Mihkel Kägi kurs mot Norges kyst, og ankommer Aurlandsfjorden hvor han ankrer opp skipet rett ved en bratt fjellvegg for å beskytte seg mot angrep fra fly. På ettermiddagen den 25 april blir Begonia oppdaget av et tysk rekognoseringsfly, og senere kommer en gruppe tyske fly innover fjorden og angriper skipet med maskinkanoner. Under dette angrepet omkommer kaptein Kägi. De tyske flyene avbryter nå angrepet og angriper istedenfor byen Flåm. De norske styrkene i området drar derfor ut til Begonia og senker skipet med eksplosiver etter at de har fått mannskapet bort fra skipet. Mihkel Kägi ble senere begravet i Flåm, og resten av mannskapet sluttet seg til de Norske styrkene og dro nordover og vekk fra kampene mot de tyske styrkene. Idag hviler vraket av Begonia i god stand utenfor Flåm i Aurlandsfjorden på en dybde av femten til trettito meter nesten helt inntil land. Vraket av Begonia er et flott dykkemål der hun hviler på kjølen nesten helt intakt. Du trenger en båt for å komme ut til vrakstedet, og siden vraket kan være vanskelig å finne kan det være nødvendig med hjelp fra lokale dykkere...

Dykking

Vraket er inntakt, og ligger fra 8 til 36m. I sommer (juni) hadde jeg null sikt hele veien ned til 25m, og så ble det helt klart (men bekmørkt) under. Dykkere har rapportert om bedre sikt om vinteren, men det er mye ferskvann som renner ut i fjorden i området, som kan påvirke forholdene, både siktmessig og temperaturmessig. Filmklippene under viser en svært god sikt, men dette er ikke alltid tilfellet på Begonia… På tross av ikke optimale forhold er hun et flott vrak å dykke på, og det er mye å kikke på dekket. Siden hun ligger relativt grunt, kan nitrox benyttes for å forlenge bunntiden.

OBS! Det kan forekomme relativt sterk strøm i overflaten, bruk av båt anbefales.

Kjøreruter

Kjør E16 fra Bergen til Flåm, Sognefjorden. Kan dykkes på fra land (500m svømmetur) eller med båt. Selv om det bare er en liten oppblåsbar båt, vil det gjøre dykket mye enklere. Ta utgangspunkt i elevutløpet og bort til neset markert med A (se kart).

Posisjon

WGS 84:
N 60° 52.136', E 7° 7.392'
WGS 84 - desimal:
60.86893, 7.12321

Dette er bra nøyaktig posisjon på hekken/propellen. Dette er grunneste punktet, og vraket fortsetter østover ned i dypet. Bunnen er ca 15m, og hekken går rett opp til ca 7-8m. Enkleste måte å finne på vraket er å gå ned midt på de lille steinraset. Følg bunnen til ca 15m, og gå deretter nordover (med land på venstre side). Grunnere risikerer du å gå bak hekken, og dypere risikerer du å ikke finne vraket.. ;)

Bilder

Begonia


Video

Video by Kjell-Ronnie Grytten 2015

Other video taken by Jørgen Birkhaug:


Stavanger Dykkerklubb dykker Begonia i februar 2014 og møter pigghø

Video of surface Location

LOCATION VIDEO


Kommentarer til bildene:

NOR: Bildene fra vraket ble tatt av Anders Schouw på en Diving-in-Norway.com dykketur vinteren 2005. Synnøve L. Øverbø tok det øverste bildet. Bildene er brukt med deres tillatelse. Det nederste bildet er et stillbilde fra ”Dykkested”-videoen, som viser en dykkers DSMB rett over vraket. Dette ble vennlig gjort tilgjengelig av Tommy Lidal. Vi håper dere lykkes med å finne og dykke på det fantastiske vraket av D/S Begonia.

Notes on wreck penetration

Guidance is given on how to find the engine room. Wreck penetration is an extremly dangerous business and could easily kill you. This information is provided for the use of qualified overhead environment divers to help with their dive planning. Entering any wreck can be fatal. Dykkepedia accepts no responsibility for divers losing their lives whilst trying to penetration the wreck DS Begonia

 

 

 


Væremelding fra Yr.no

<yr>Norge/Sogn_og_Fjordane/Aurland/Flåm</yr>

Referanser

  1. Orginalt fra skovheim.org

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.