Trykk

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

Ved dykking har vi med oss forskjellige gasser på trykkbeholdere. Denne gassen blir presset inn på beholderne ved hjelp av en kompressor. I Norden blir trykket på flaskene målt i bar. Andre steder i verden kan det bli brukt PSI som måleenhet istedenfor bar.

Bar

Trykk måles i bar. Vi regner at det er 1 bars trykk i atmosfæren. Altså en tom dykkerflaske inneholder 1 bars atmosfæres trykk. Så presser vi inn en gass ved en komressor og øker trykket. Trykket øker tilnærmet linært ved samme temperatur opp til ca 232 Bar, etter dette begynner kompressibilitetsfaktoren å merkes.

Eksempel: En 15L dykkerflaske inneholder 15L luft når den er tom. Presses det inn luft til det står 100 Bar på manometeret, inneholder flasken 15L * 100Bar = 1500L luft.

PSI

1 Bar tilsvarer 14.7 PSI.

Forskjellige flasker for forskjellige trykk

Hovedsaklig finnes det to forskjellige flasker som har forskjellige maksimum tillatte trykk, men det har kommet en tredje flaske på markedet som tar mer og mer over for den ene.

200 Bars flasker

Dette har vært den desidert mest brukte flasketypen blandt sportsdykkere. Flaskene som har 200 Bar som maksimum fyllegrense er de som er lettest å få luft til. Det finnes flest 200 Bar kompressorer rundt om i Norge, og det er lettere å få fylt andre gasser en luft på disse også. Disse flaskene blir mindre og mindre solgt etter at 232 Bars flaskene kom på markedet.

232 Bars flasker

Dette har blitt de nye favoritt flaskene til flere dykkemiljøer i Norge. De har litt mer gods i seg, og veier litt mer enn 200 Bars flaskene. Dette gjør at man trenger mindre bly.

300 Bars flasker

300 Bars flasker har tykkere gods og veier derfor mye mer enn 200 og 232 Bars flasker. For å kunne bruke 300 Bars flasker kreves det at første trinnetventilsettet ditt er lagd for 300 Bars flaskesett. Ulempen er ofte at det sliter mer på ventilsett enn på flasker med mindre arbeidstrykk. En må også ta hensyn til kompressibilitetsfaktoren til gassen når en fyller så høyt trykk. På grunn av den negative oppdriftskarakteristikken er det ikke praktisk ønskelig å bruke store 300 Bars flasker, denne grensen går vanligvis rundt 10-12L. Når en skal finne ut mengden fri gass for 300 Bar er en tommelfingerregel å trekke fra 10% på resultatet for å kompansere for kompressibilitetsfaktoren (eksempelvis vil en 10L flaske på 300 bar inneholde 10 * 300 - 10% = 2.700 l gass).

Referanser

  1. Wikipedia