Forskjell mellom versjoner av «Dykkecomputere og instrumenter»

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
(Lenker til produsenter)
 
Linje 45: Linje 45:
 
=Lenker til produsenter=
 
=Lenker til produsenter=
  
[http://www.suunto.com/suunto/Worlds/diving/main/index.jsp?CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198673970628&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374302755321&bmUID=1227626077936 Suunto]
+
[http://www.suunto.com/suunto/Worlds/diving/main/index.jsp?CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198673970628&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374302755321&bmUID=1227626077936 Suunto] Importør i Norge: Dykkersport
  
 
[http://www.scubapro.com/europe/scandinavia/home Scubapro/Uwatec]
 
[http://www.scubapro.com/europe/scandinavia/home Scubapro/Uwatec]
  
 
[http://www.vr3.co.uk/vr3/main.php?content=intro VR3]
 
[http://www.vr3.co.uk/vr3/main.php?content=intro VR3]

Nåværende revisjon fra 29. okt. 2009 kl. 14:33


Bottomtimer

Bottomtimere er enklere instrumenter som kun viser det mest nødvendige av informasjon, som nåværende dykketid og dybde samt maksimal dybde så langt i dykket. Enkelte bottomtimere har mer avanserte funksjoner som utregning av gjennomsnittsdybde og dykkelogg. De regner ikke ut resterende bunntid ut fra dykkeprofilen.

Dykkecomputer

Det finnes en stor mengde ulike dykkecomputer å velge mellom. Blant de ulike computerne og fabrikantene er det store forskjeller i pris, funksjoner og kvalitet. Det dykkecomputere har til felles er at de kalkulerer mulig resterende bunntid på nåværende dybde ut fra dykkeprofilen så langt i dykket.

Det blir mer og mer vanlig at dykkecomputere kan kobles til datamaskin for overføring av dykkelogger og informasjon samt redigering av innstillinger. De vanligste tilkoblingsmetodene er via interface eller gjennom infrarød overføring.

Luftcomputer

Luftcomputere kan kun regne ut resterende bunntid ut fra at pustegass gjennom hele dykket er luft. En kan selvfølgelig dykke med nitrox når man bruker luftcomputer, men en får da økt sikkerhetsmargin til grenser for resterende dykketid, og må dessuten være særlig bevisst på maksimal dybde for den gjeldende nitroxblandingen.

Nitroxcomputer

Nitrox begynner å bli utbredt blant fritidsdykkere, og flere og flere velger å investere i nitroxkompatible computere slik at de kan utnytte muligheten for lengre bunntid. De aller fleste nitroxcomputere kan stilles inn på nitroxblandinger med mellom 21-50% oksygen. Flere nitroxcomputere er også mulig å sette i luftmodus og gaugemodus.

Trimixcomputer

Sunnto Hel02, Copyright www.suunto.com


Det er svært begrenset utvalg for dem som ønsker å kjøpe seg computer som er tilpasset dykking med trimix. VR3, HS Explorer og Liquivision X1 er tilpasset for å kunne brukes både til luft, nitrox, trimix og rebreatherdykking. VR3 og Liquivision X1 støtter VPM.

Ny i 2009, Suunto lanserer sin første ekte tekniske dykkecomputer; Suunto HelO2.

Som navnet mer enn antyder snakker vi om en computer som er klar for heliumblandinger (opp til 92% helium). Computeren håndterer opp til 8 forskjellige gasser. Maksimumsdybde: 120 meter. Matrix display med bakgrunnsbelysning (med fremdeles ingen fargeskjerm).

Suunto Dive Manger oppgraderes også til 8 gasser og trimixfunksjonalitet


Kompass

Kompass tilpasset bruk under vann er et redskap for navigasjon under dykking. Vær obs på at ikke alle kompass er laget for å tåle trykkendringer under et dykk.

Suunto har utviklet ulike væskefylte kompass til bruk for dykkere. Blant annet er Suunto SK-7 mye brukt.

Manometer

Et manometer viser hvor høyt trykk det er på den beholderen manometeret er tilkoblet. En kan i all hovedsak dele manometre inn i to kategorier; analoge og digitale. De analoge viser med en nål hvor mange bar det er igjen. En må være bevisst på at analoge manometer ikke er helt nøyaktig, og kan vise endel feil. De digitale manometrene er integrert i bottomtimere eller dykkecomputere.

Lenker til produsenter

Suunto Importør i Norge: Dykkersport

Scubapro/Uwatec

VR3