Forskjell mellom versjoner av «Sængen»

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 39: Linje 39:
  
 
Info fra Bård S.
 
Info fra Bård S.
 +
 +
==Kart==
 +
{{kart}}
  
 
==Bilder==
 
==Bilder==
Linje 48: Linje 51:
 
File:Sangen1.jpeg|Copyright Matt Duke
 
File:Sangen1.jpeg|Copyright Matt Duke
  
==Kart==
+
 
{{kart}}
+
  
 
[[Kategori:Nivå_1]]
 
[[Kategori:Nivå_1]]

Revisjonen fra 28. apr. 2020 kl. 09:42

Sængen
NivåNivå 1
TilgjengelighetMå ha båt
ParkeringRongestundet
Nærmeste båtrampeRongesundet
Dybdeforhold2m til 30m+
Type bunnStein
StrømLitt strøm på utsiden
Posisjon60° 28' 59" N, 4° 53' 36" Ø
Kart: Bård S.

Intro

Sængen er en liten holme helt ute i havet utenfor Rongesundet. Egentlig er det en øy som er delt av en forkastningssone som senere har blitt gravd ut av havet og dermed dannet en kløft mellom hovedøyen og den lille holmen utenfor som heter sængen.

Adkomst

Båt: Kjør nord og igjennom Rongesundet og videre ut mot havet. Du stopper ved siste øy på høyre side, rettere sagt Sængen og er avmerket i sjøkartet evt se vedlagt kart fra finn.no. Bil: Følg hovedveien til du når Rongesundet, og stopper på kaien. Har du gummibåt setter du den på sjøen og følger beskrivelsen over, evt hvis du er i veldig god form legger ut på en 5 timers svømmetur.

Dykkeplassen

En kløft som skiller holmen med navnet Sængen fra en større øy innenfor, parkering av gummibåt skjer inne i kløften. Større båter kan få vansker med å legge til her da det er både strøm og havdønninger og kløften er for smal til for store båter.

Ihopp og dykkerute

En vanlig rute er å starte inne i kløften, svøm ut mot selve Rongesundet, rundt holmen og inn igjen i kløften fra andre siden. Ut mot havet er dykkeplassen preget av vegg med en hyller hvor vi har tatt til tider stor breiflabb. Når du kommer ut av kløften i retning Rongesundet går et stup ned på 30 meter. Det sies at det skal være en hule nede på bunnen som går tilbake under kløften. Jeg har alltid tatt hard høyre etter kløften og gjort nedstigningen langs veggen og dermed aldri truffet hulen. Det sies også at inngangen er såpass stor at du kan klare å rote deg inn dit, så ikke gjør det......taket er ustabilt da den er i en forkastningssone.

En alternativ rute er å ta til venstre etter kløften på vei inn i Rongesundet, da er det vegg fra 10-15 dyp ned i dyper, men opp mot overflaten er det en slak bakke mot overflaten som er dekket av STOR tareskog. Her er det utrolig mye liv, mange sprekker og annet gøy.

Info fra Bård S.

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når musen din er over kartet blir musescroll til zoom.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn akkurat der.
  • + tegnet på høyresiden kan man velge mellom sjøkart, topografisk-kart og googlekart.
  • Nede i høyre hjørne kan dere med musen dra kart for å endre størrelsen.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Bilder