Gran Cenote

Grand Cenote

Cenote nær Tulum.

Intro

Dette er en veldig populær centoe for snorkling og bading. Det betyr bra fasiliteter, mye folk og at du som dykker må være ekstra på passelig. Snorkling er så stor fortetning i området at hvis man plager dem formye og de klager til landeier så får vi ikke dykke der lenger.

Det er en lang og pen cavern line som går rundt området. Det er flere mulige måter å komme seg til hoved linen. Når man kommer ned i cenoten er det greiest og ta til venstre og svømme innover i snorkle tunnellen. Man ser etterhvert cavern linen. Hvis man skal til cave linene kan man på et punkt feste sin line i åpent vann og være på utsiden av cavern linen. Skiltet står nede i en grop og kan være litt vanskelig å se. Hovedlinen starter litt bak og til høyre. Vær oppmerksom på at det er en del ekstremt korte jumps langs hovedlinen.

I grottene i Mexico er det både ferskvann og saltvann. Man er enda ikke helt 100% sikker på hvorfor det ikke blander seg, men tror det har noe med temperatur forskjellen å gjøre. Ferskvannet ligger øverst, og man møter saltvannet først på 11m dyp. Skillet ser normalt ut som en vannoverflate, men når det blir forstyrret (som av en dykker) så blander det seg og blir veldig tåkete vann. Sikten kan da falle til 30cm. For å få bedre sikt må man enten svømme opp eller ned, evt svømme til siden og finne et område som ikke er blandet. Halocline klarner fort opp igjen, og du vil normalt ikke oppleve at sikten i Halocline er noe dårligere på vei ut enn på vei inn.

Reisetidspunkt

Hele året. Orkansesong fra juni til september.

Hvordan komme seg til plassen

Cenoten ligger 4km utenfor Tulum i Mexico. Man følger Coba road i 4km også kommer Cenoten på høyre side. Det er en liten parkeringsplass like ved veien, men når man har betalt går det ann å kjøre inn på området hvor man finner rigge benker ol.

Dykking

Vann Fersktvann & Saltvann
Type Cavern/Cave
Sikt 90 m +
Dybde 15 m
Temperatur 25°C i ferskvann og 27°C i saltvann hele året
Strøm 0 knop


Huskeliste

Cenotene ligger midt inne i jungelen, så myggmiddel er kjekt å ha. Solkrem også et must. Dykkelykt er mulig å leie, men eget utstyr er nok best her.

Linker