Dos ojos

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Dos Ojos, Playa del Carmen

Cenote nær Cancun.

Intro

Dos Ojos er en av flere cenoter som ligger på østkysten av Yucatan-halvøya i Mexico. Cenotene ble dannet da taket over underjordiske elver raste ned, og man fikk et stort hull ned til elvene. Fra disse hullene kan man ta seg inn i de underjordiske elvene. Den utforskede delen av elvesystemet utgjør ca 700 km, men man regner med store uoppdagede områder.

Reisetidspunkt

Hele året. Orkansesong fra juni til september.

hvordan komme seg til plassen

Flyreiser til Cancun fåes hos de fleste større reiseselskap for en billig penge. Ellers har også enkelte charterselskap turer til området. Selve dykketuren bestilles hos en av de mange dykketilbyderne i Cancun, Playa del Carmen eller langs Riviera Maya. Det anbefales ikke å entre cenotene uten erfarne guider.

Dykking

Vann Ferskvann
Type Grottedykk
Sikt 90 m +
Dybde 10 m
Dekompresjon Normalt ingen
Temperatur 25°C hele året
Strøm 0 knop

Forvent et grottedykk på rundt 30 minutt. Instruktørene er konservative og forsiktige. Det er ikke så mye liv nede i mørket, men sikten er helt fantastisk. 90 m er bare et anslag. Innimellom kan man gå til overflaten og se i luftlommer som har dannet seg. Enkelte steder kan man gå opp i huler der flaggermus sover, større saler med dagslys og vegetasjon. Flott lysspill og interessante fjellformasjoner. Mudder på bunnen så vær forsiktig med finnene slik at du ikke ødelegger sikten. Det tar evigheter før vannet klarner.

Huskeliste

Cenotene ligger midt inne i jungelen, så myggmiddel er kjekt å ha. Solkrem også et must. Dykkelykt er mulig å leie, men eget utstyr er nok best her.

Linker

Dos Ojos i Wikipedia