Dykkepedia-diskusjon:Dykkewiki todolist

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk

FROM MRD 24/11

The list looks good.

I am trying to update the sections as fast as I can, but I wonder how much we need to do, before we can actually go live? I think the bits on law are important, I wrote:

Informasjonen du finner om dykking på Dykepedia erstatter på ingen måte påkrevd opplæring eller trening av kvalifiserte instruktører. Det vil være høyst uansvarlig og potensielt farlig å stole på råd funnet på dette nettstedet. Den eneste trygge måten å lære og dykke på er gjennom offisiell opplæring fra ulike dykke-organisasjoner.

Is that enough?

Personally I think we need to make sure that all the links in the menu bar have info before live. I can take the dive organisiations (Apart from PADI) Synnøve can you do a bit on that?

I also think that "Turrapporter" should not be a menu item, but should be a link within the Dive Guide section.

Andreas 24. nov 2008 kl. 13:47 (UTC) Jeg er igrunnen helt enig med hva MRD skriver over. Jeg tror ikke vi trenger noe mer utfyllende om hvorfor folk ikke skal bruke wikien som formell dykkeopplæring, litt tiltro til folk må vi ha. :) Under dykkeutstyr har man "Spoler" og "Markerings- og løftebøyer" relativt marginalt brukt utstyr. Men vi mangler det åpenbare som ABC utstyr.

Andreas 24. nov 2008 kl. 13:53 (UTC) I tillegg kommer den største utdanningsinstitusjonen, PADI, under "andre" og ikke som eget valg på listen "dykkekurs og erfaringer". Bør rettes opp.

Forslag

Hei,

jeg har noen forslag dere kan velge å totalt ignorere. Se evt. også melding fra meg på dykkeprat i Desember i fjor: http://www.dykkeprat.no/forum/group.php?do=discuss&discussionid=9&pp=10&page=2

Kart

Noe som vil være en stor endring (kreve endring på de fleste sidene på dykkepedia) er å bytte ut Google Maps Extension som brukes i dag med kombinasjonen Maps og Semantic Maps.

Maps extension gir muligheten for flere kartunderlag enn bare Google (som er tilgjengelig gjennom Maps også), f.eks. sjøkart fra kystverket som nå er åpnet for fri bruk, forskjellige slags topo-kart tilgjengelig via Statkart/GeoNorge sine WMS-tjenester, også med detaljert dybdeinfo der slikt er tilgjengelig.

Det aller største problemet her er at jeg tror denne er inkompatibel med Google Maps Extension som brukes i dag, men det er jeg ikke helt sikker på.

Automatisk genererte kart

Ved bruk av Semantic Maps og Semantic MediaWiki samt Semantic Compound Queries kan man automatisk få generert kart med utvalg av informasjon fra underside - f.eks. kan man få generert Vestlandet-kartet automatisk fra alle Dykkepedia-sider merket med Vestlandet, så lenge de har koordinater lagt inn på støttet format. Man slipper altså både legge til en side med dykkestedet, og oppdatere vestlandskartet.

De forskjellige stedstypene (vrak, blomsterdykk, m.m.) kan så ha forskjellige markører på samme kartet, slik at man raskt får oversikten.

På samme måte kan man gjøre andre utvalg - kart over alle blomsterdykk på nivå 2, alle dykkesentre i området, m.m.

Se noen eksempler på http:// kart dått lygre dått org (forferdelig treg).


--Hklygre 18. okt 2010 kl. 14:19 (CEST)

SVAR: Jeg har sendt en mail til Bruker:Hklygre der jeg har sagt at jeg installerer disse extensions iløpet av dagen/morgen dagen. Så kan vi teste det litt på utvalgte sider. --Mczee 18. okt 2010 kl. 14:42 (CEST)

Egne ikoner

Dersom det finnes kunstnerisk anlagte brukere av Dykkepedia hadde det kanskje vært kjekt å få laget egne ikoner til kartene i stedet for blå og røde markører? Ser for meg eget symbol for vrak (anker?), blomsterdykk (anemone? tang?), dykkesentre (flaske for å indikere luftfylling?), dykkeklubber, båtrampe, parkering, m.m.

--Hklygre 26. okt 2010 kl. 21:46 (CEST)


Helt enig! Jeg skal jobber med dette. Vi er utrolig glad for alle din flott input og teknisk hjelp Hklygre! The spirit of open source/ voluntary community is NOT dead! :)

--MD 29. okt 2010 kl. 10:39 (CEST)


Flott, MD! Jeg tok din marker-blue.png og endret den hvite bakgrunnen til gjennomsiktig bakgrunn (brukte Paint.NET), lastet den opp som marker-wreck.png.

Jeg lagde også en kartmal Mal:Regionskart som bruker marker-wreck, og oppdaterte [Kategori:Hordaland] til å bruke denne. Hvis den ser grei ut kan vi oppdatere alle kategorier til å bruke denne. Da kan vi senere laste opp marker-blomst.png (eller noe), og bare oppdatere malen, så endres alle kartene.

Jeg foreslår at vi setter marker-blue tilbake til original, så den kan brukes i kart hvis noen har behov for en blå markør.

--Hklygre 30. okt 2010 kl. 17:29 (CEST)

Smart! vss kan du setter den marker blue tilkbake til original?

Mal for kategori-kart

Det kan kanskje være greit å lage en egen mal for kategori-kartene også, siden de brukes en del?

Eksempelvis {{Mal:VrakOgBlomsterRegionskart}}

{{#compound_query:[[Category:Vrak]][[Coordinates::+]][[Category:{{{1}}}]]
;?coordinates
;icon=marker-blue.png
;limit=500
|[[Category:Blomster]][[Category:{{{1}}}]][[Coordinates::+]]
;?coordinates
;icon=marker-green.png
;limit=500
|format=map}}

<noinclude>
Denne malen tar ett parameter for område (som må finnes som en Kategori:Område), 
og tegner et kart med forskjellige symboler for vrak- og blomsterdykk.

Eksempelvis:
<code><nowiki>{{VrakOgBlomsterRegionskart:Hordaland}}</nowiki></code>


</noinclude>

Et kart over Hordaland tegnes da med {{VrakOgBlomsterRegionskart:Hordaland}}

Da vil det være lett å bytte ut alle markører/ikoner i slike kart hvis vi vil det etterhvert, evt. hvis vi f.eks. vil endre hva som er inkludert på kartet.

--Hklygre 26. okt 2010 kl. 21:46 (CEST)


Jeg har lagt til Mal:Regionskart, se bruk på f.eks. Kategori:Vestlandet

--Hklygre 2. nov 2010 kl. 10:33 (CET)

Infoboks dykkesenter

Er det interesse for en mal for infoboks dykkesenter? Jeg kan lage en for den vanligste informasjonen, så kan vi putte inn koordinater på dem også og få dem inn på kartet sammen med dykkesteder.

(Er dette i det hele tatt nødvendig, eller går vi ut fra at folk klarer å finne dykkesentre i nærheten av der de skal dykke selv?)

--Hklygre 26. okt 2010 kl. 21:46 (CEST)

Hadde vært fint med en infoboks på genereltbasis. En for dykkesentre, overnattinger, annet/diverse. Slik at de kommer inn på kartet? --Mczee 2. nov 2010 kl. 09:05 (CET)

Utrulling av Semantic Kart

Da begynner vi vel å bli klar for å rulle ut den nye kartløsning på alle artikler.

 • Vestlandet (Ferdig)
  • Hordaland (Ferdig)
  • Møre og Romsdal (Ferdig)
  • Rogaland (Ferdig)
  • Sogn og Fjordane (Ferdig)
 • Østlandet - Arve (Ferdig)
  • Akershus - Arve (Ferdig)
  • Hedmark - Arve (Ferdig)
  • Oslo - Arve (Ferdig)
  • Oslofjorden - Arve (Ferdig)
  • Telemark - Arve (Ferdig)
  • Vestfold - Arve (Ferdig)
  • Østfold - Arve (Ferdig)
 • Sørlandet - Arve (Ferdig)
  • Aust-Agder - Arve (Ferdig)
  • Vest-Agder - Arve (Ferdig)
  • Risør? - Arve (Ferdig)
 • Trøndelag - Arve (Ferdig)
  • Nord-Trøndelag - Arve (Ferdig)
  • Sør-Trøndelag - Arve (Ferdig)
  • Trøndelagsfjorden - Arve (Ferdig)
 • Nord-Norge - Håvard (ferdig)
  • Finnmark - Håvard (ferdig)
  • Nordland - Håvard (ferdig)
  • Svalbard (ferdig)
  • Troms - Håvard (ferdig)
 • Dykkeklubber - Arve (ferdig)
 • Dykkebutikker - Arve (Ferdig)

Skriv gjerne navnet ditt bak de kategoriene du velger å gjøre, slik at man ser at noen har begynt på den kategorien.

Prakteksempel på hvordan endre en artikkel: Frankenwald. Se på differansen øverst på siden. Flytt koordinatene opp i malen: "| posisjon = xx.xxxxx yy.yyyyyy" og bytt ut Google Maps koden med ((kart)), men med bølgeparantes { }.

PADI

Hei,

Helt enig, PADI bør være på meny'en.

We should also have the training list "Alphabetical", but "Andre" can be at the exception, at the bottom:

 • CMAS
 • GUE
 • IANTD
 • PADI
 • TDI
 • ANDRE

I have updated the PADI wiki, but need help with the course links. (As done with NDF/CMAS)

Kategori

http://dykkepedia.com/index.php5/Kategori:Hordaland

Shall we just manually Edit all of these and replace Hordaland with Vestlandet? I'm happy to do it. Much cleaner that way.

I think we need to remove the manually created page of dive sites, and replace with Catagories.

This makes it automatic to create the index pages.

BO do you agree?

I'll take Hordaland!

Bjornoj 24. nov 2008 kl. 18:30 (UTC) Ved å lage sida sjøl får me betre kontroll over å formattere listene (blomster | vrak td). Me kan godt legge til kategoriar i tillegg, syns uansett ikkje me skal fjerne kategorien fylke på sida, med tanke på at me får ekstra lag med kategori-filtrering om nokon skulle ønske det. http://dykkepedia.com/index.php5/Spesial:Kategorier spytter ut ei liste over alle kategoriar som er i bruk.

--Mczee 17. des 2008 kl. 08:39 (CET). Var en på dykkesiden som ønsker å ha en oversikt over dykkeplasser med mulighet for å sette ut båt fra bil med henger. Kanskje dette kunne vært en kategori? Hva syntes dere?
linker: [1] [2] [3]

--MD 17. des 2008 kl. 09:14 (CET). Jeg mener det er en vledig god ide. VSS lager den nye katagori.

--Bjørn Ove 17. des 2008 kl. 09:49 (CET) Som ei naturleg forlenging av dette kan me med fordel lage eiga side for alle utsettingsplassane? Sjøl om dykkeplassen i seg sjøl ikkje har utsettingsplass, kan ein jo ofte nytte seg av ein annan rett i nærleiken...

--MD 17. des 2008 kl. 09:58 (CET) Super ide! Tusen Takk.

--Mczee 17. des 2008 kl. 15:13 (CET) Hva heter den nye kategorien? Så kan jeg videreformidle dette til interesserte på dykkesiden.

--Bjørn Ove 17. des 2008 kl 15.46 (CET) Har lagt til kategori "Båtrampe". Foreløpig er det kun Rongesundet som ligg i denne kategorien.

Dykkehistorie

Er det eit forslag å prøve å inkludere litt dykkehistoriske perler? Dersom eposten min har kome fram står det der òg at det kanskje er mogleg å lokke fram nokre dykkehistoriske ressurspersonar... :-)

Coming Soon.....

Her kommer texten!


Vi er stolte over å kunne meddele at en ny wikipedia for dykkere er under konstruksjon. Nettstedet har fått navnet Dykkepedia og vil blant annet inneholde alle de gamle dykkeguidene og flere andre godbiter. Dørene åpnes om kun kort tid.

http://www.dykkepedia.comNavnepolitikk

For en enhetlig og konsist utseende på wikien bør vi bestemme oss for om vi skal forkorte dampskip D/S eller DS, samme gjelder motorskip altså M/S eller MS. Jeg foretrekker personlig helt klart D/S og M/S, men ordlisten sier følgende: "MS fork. for motorskip (eldre skrivemåte M/S)" --Andreas 25. nov 2008 kl. 21:18 (UTC)

Med tanke på alderen på dei skipa me vanlegvis dykker på, syns eg det er heilt greit å halde oss til den "gamle" namnestandarden. Enig med Andreas i at det ser myje betre ut med D/S og M/S framfor DS og MS. --Bjornoj 26. nov 2008 kl. 08:21 (UTC)

Enig. D/S og M/S

Vestlandet eller Hordaland...?

I have renamed all "Hordaland" to "Vestlandet". Not too sure how we are going to deal with these?

Jeg synes alle som ligger inne med "Fylker" bør endres til landsdel helt konsekvent, dette pga det er alltid av interesse for en aktiv dykker i et fylke å se hva som finnes i nabofylket. Dykkeplassene følger mer kystlinjen en de følger fylkesgrensene, jeg tror det er begrenset med gode dykkeplasser i feks hedemark og oppland, (selv om de sikkert fins). Det er bedre å ha alt delt opp etter landsdel. --Andreas 1. des 2008 kl. 17:33 (UTC)

Etter å ha tenkt meg om noen små sekunder til, og lest boj sin kommentar over, er jeg uenig med meg selv. Fylker bør ikke erstattes men landsdel bør legges til, på den måten får dykkere selv velge hvordan stedene skal presenteres. --Andreas 1. des 2008 kl. 17:39 (UTC)

SPAM

Here is some good reading:

http://www.mediawiki.org/wiki/Anti-spam_features

I like this alot:

http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:SpamBlacklist

If we are going to have open IP, then using these blacklists seems like a great Idea to me.

Bjorn Øve, your thoughts?


SpamBlacklist er installert og satt opp i henhold til dokumentasjonen eg har funne på nettet. I tillegg har me ei veldig omfattande blokkeringsliste basert på ip-adresser etterkvart. I skrivande stund er det 1917 blokkerte adresse-områder (Kina, Korea, Russland/Balkan, Tyrkia + alle nett der eg har registrert forsøk på innbrudd).--Bjornoj 2. des 2008 kl. 12:41 (UTC)

RANDOM ARTICLE

Hi!

Another suggestion!

This feature:

http://www.dykkepedia.com/wiki/Special:Random

Shows random articles from the wiki.

Perhaps we could have a menu link or maybe include "Try a random article" link on the front page?

What do we think?

Jeg synes ideen er super ;) --Andreas 1. des 2008 kl. 17:29 (UTC)


Inkludert i menyen no. --Bjornoj 2. des 2008 kl. 12:41 (UTC)

Personvern

 • Personvern
 • Vilkår for bruk/fråskriving av ansvar
 • Opphavsrett

I have tried to update these. How do people feel? Good enough?

Maler for vrakinfo/dykkeplass info

Vi bør lage noen maler for vrak og evt en generell for dykkeplasser. Jeg forsøkte meg på å kopiere over den norske wikipedias passasjerskip(Infoboks passasjerskip) jeg har desverre aldri laget infobokser i mediawiki før så resultatet ble heller begredelig. Jeg skal selvsagt forsøke mer, til jeg lærer det, men om noen mot for modning skulle kunne det så hadde jeg blitt glad for et slikt bidrag! Det gjør mye med designet på wikien og faktisk ha noe på høyreside i bildet. Den bør selvsagt tilpasses for vrak. Vi trenger det samme til Dykkeplassen. Infoboks med dybdeforhold og stedsanvisninger hadde gjort susen.

(opheim, 02.12) Helt klart. Det som er interessant på et vrak er jo:

 • byggeår
 • forlisdato
 • sted / veibeskrivelse / adkomst, med kart (google)
 • tilstand / "severdigheter"
 • historie
 • bilder
 • video
 • anbefalte ruter / gasser / kanskje deco-profiler?
 • evt. annen info

(MD 02.12)

Flott inspill om "Vrak" guider. Hva med en "Template"?


Hei!

Hvis dere ser her for eksempel [4] har forfatteren tatt utgangspunkt i vrakets alder til å være "siden vraket sank". Burde man ikke heller oppgi vrakets byggeår og forlisdato?

(MD 15.12)

Jeg er helt enig, takk.

Dykketeori

Forslag til nytt menyinnslag:

 • Dykketeori
  • Dekompresjon (flytte denne frå dykketeknikk)
  • Dykkemedisin
  • Fysikk
  • Fysiologi
  • Gasser
  • Sjøkart
  • Tidevann

Lista er ikkje endeleg, men ein start iallefall --Bjornoj 2. des 2008 kl. 12:36 (UTC)

BugList

Ser ut som Safari likke ikke mediawiki+youtube....

(HO 04.12) Går det an å putte inn tvunget linjeskift mellom filmene? Problemet ser ut til å være at den ikke setter linjeskift, og dermed forandrer ting seg avhengig av bredden på browservinduet. Er det samme i Firefox 3.0.4 på Mac'en.

Prøv med <br> for linjeskift. -Arve

BUGLIST


Dykkesiden

Jeg vil gjerne bedre link Dykkepedia mot Norges Størst dykkeforum, Dykkesiden. Tenker om siste 10 under "Dykkefora", men det er ikke lett med wiki og iframe...

--Mczee 18. des 2008 kl. 15:27 (CET) Hva med å spørre Dykkesiden om vi kan få et forum for Dykkepedia for å drive support?