Helleneset

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Helleneset
Posisjon60.435341 N, 5.281098 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Hel1.jpg
Hel2.jpg
Hel3.jpg
Foto: Oyvind Brevik

Dykkeplass:

Helleneset ligger kun kort vei fra Bergen sentrum og er eit yndet friluftsområde om sommeren. Dermed er denne dykkeplassen godt egnet for den travle dykkere som ikkje gidder å sitte en time i bil for å komme til en bra dykkeplass. Det tar ca 10 minutter å kjøre ut til Helleneset fra sentrum. Dykkeplassen egner seg for alle nivåer av dykkeerfaring. Og plassen byr på flere spennende opplevelser på flere alternative dykkeruter.


Kjørerute

For å komme til Helleneset kjører du fra sentrum av Bergen utover mot Åsane. Du tar av mot Norges Handelshøyskole (NHH) like før Eidsvågtunnellen. Fra NHH kjører du videre utover mot Eidsvågneset, og tar av ned til venstre til Helleneset badestrand. Da kommer du til ein parkeringsplass med en bom. Bommen er bare åpen om dagen når Bergen&omegn Friluftsråd er på jobb. Men det går an å få låne nøkkelen til bommen om ein spør veldig fint. (Ta gjerne med deg ein kaffekopp og slå av ein prat om friluftslivets gleder) Om du ikkje har fått låne nøkkel må du belage deg på å gå 2-300 meter ned en bratt bakke for å komme ned til stranda. Dette kan være litt tungt, men her får de mest macho dykkerne vist frem sine krefter, eller de blir avslørt som noen skikkelige sveklinger som ikkje klarer å bære alt utstyret mer enn et par meter.


Vær obs på at bakken er bratt, og på vinterstid kan det vera svært glatt. Husk også på at dersom du må gå opp bakken etter dykket, så ta det med ro oppover. Det er ikkje lurt å overanstrege seg ved å gå fort opp bakken etter et langt dykk med høy metning i kroppen og tungt utstyr på seg.


Dykking

Vel nede på badeplassen er det flere ruter som kan velges når du skal dykke. Her er beskrivelse av dei tre vanligste:


Selve Helleneset og rutekart over Helleneset


Rute 1: ”Veggen langs stupebretta”

Du kan velge å gå rett ut fra stranda og dykke rett ut langs venstre side ved stupebrettene og returnere over sandbunnen og inn igjen på stranda. Langs veggen på vestre side kan du i utgangspunktet komme så dypt du bare vil. Men det fineste partiet er mellom 15 og 21m. Går du dypere enn det begynner det å bli litt mindre å se på. Returner over sandbunnen mot høyre når du er kommet et stykke ut på veggen. Da er du rundt 20m dypt

Kommer du et lite stykke ut på sandbunnen, finner du et avløpsrør som går nedover mot dypet, dette er ypperlig å bruke som referansepunkt når du skal svømme tilbake mot stranda.

Dette dykket egner seg bra for alle dykkere, uansett erfraring.

Typisk maksdybd/ tid: 21meter / 45minutt


Rute 2: ”Ut på sanden, og mot skjæret”

Følger du utgangspunktet til rute 1 utover på sandbunnen så kan du velge å heller følge avløpsrøret nedover et stykke igjen til ca 20m. Da kan du dreie av mot høyre og fortsette mot en ny vegg som er et resultat av eit skjær som du ser lett ved lavvann, og som er markert med en stake på høyvann. Rundt dette skjæret er det også fint å dykke. Men det kan være lett å komme litt for langt bort fra kaien og stranda, slik at ein får seg eit liten mosjonstur ved å svømme tilbake.

Dette dykket egner seg bra for alle dykkere, uansette erfraring. Men kan du navigere litt under vann er det en fordel. Typisk maksdybde/tid: 21m / 45min



Startsted Rute 1 og 2 Gå bare rett ut fra stranda midt på bildet.


Rute 3: ”Rundt Helleneset”

Som navnet ¨tilsier så skal du på denne ruta dykke rundt selve Helleneset. Dette innebærer at ein må gå eit lite stykke til, fra stranda. Dette er etter min mening den beste og mest spennende ruta. Denne planlegges gjerne litt dypere, til ca 30m på det dypeste. Men også her er det mulig å dykke dypere. Med god planlegging, av eit multileveldykk kan en problemfritt få en dykketid på over 50minutter her. Nattdykk anbefales her.


En går utover mot stupebrettene på venstre side. Tar av mot dusjene, og gå mot bassenget som er murt opp på land. Nå vil en få en flott utsikt innover mot byen om været er bra (he he). Like bak bassenget, ut mot byen vil du finne at det er laga til ei lita rampe med ei brygge på. Mest med tanke på rullestolbrukere, men også helt genialt for dykkere med tungt utstyr. Det hele er sågar toppet med rekkverk som du kan holde deg i. Og det anbefaler eg at du gjer, for svaberget er glatt som underkjølt regn på tørr asfalt. Fra denne brygga er det bare ta eit langt steg ut i vannet og ned i dypet.


Nede på bunnen treffer du sandbunn på ca 16m denne skrår utover og nedover i dypet. Dykk nedover sandbunnen og mot høyre. På ca 25-30 meter vil du begynne å treffe på solid norsk grunnfjell som reiser seg litt over sandbunnen. Nå forlater du sandbunnen for en stund og begynner rolig å bevege deg oppover og bortover langs fjellet. Her er det flotte formasjoner på fjellet med både rette vegger og fine hyller og sprekker. Spesielt fint er det å sveve over avgrunnen ytterst på endel av kantene. Det er også en mektig følelse å ligge å se oppover bergveggen fra nesten 30meters dyp. En fortsetter turen i dette trolske landskapet rundt neset til en igjen treffer sandbunn. Da skal en være på ca 16-18 meter.

Nå er du på vendepunktet for rute 1. Du kan nå fortsette å følge veggen inn til stranda, eller du kan, om du har tid og luft, ta en tur ut på sandbunnen og følge avløpsrøret oppover til stranda.

Dette dykket egner seg best for dykkere med litt erfaring og som behersker dybder mellom 20 og 30 meter, for å få best utbytte av dykket. Helt uerfarne dykkere bør gjerne dykke med en som er kjendt med ruta, og som kan planlegge den litt grunnere.

Typisk maksdybde/tid: MULTILEVELdykk: 30meter / 40-50minutt


Startsted rute 3 Selve Helleneset


Gå ut langs rekkverket som du kan se

går ut i sjøen bak svømmebassenget




Hva kan du da se på Helleneset?


Langs veggen og på sandbunnen på rute 1, 2 og 3 finner du det som nok må være byfjordens største krabber, kanskje bare overgått av dei på Biskobshavn. På sandbunnen er det endel kamskjell også og selvsagt flyndrer og fløyfisk og endel mindre fisk av flere forskjellige arter.Innimellom et rikt utvalg av mer eller mindre verneverdige flasker og bokser av ulikt slag er det livlig aktivitet både for små stiklinger, eremittkreps på vandring og små børstemark på jakt etter mat. Rett ned på sandbunnen ved starten av rute 3 vil du på nattdykk se at bunnen ser ut til å være i bevegelse. Lange tykke grønne tråder, glir over bunnen og den i sanden og mudderet. Dette er en grønn slimorm som eg ikkje har sett så mye av andre steder enn her. Langs bergformasjonene på rute 3 er det vanligvis en eller to Langer som har tilholdssted. Og om ingen bruker slynga på dei vil dei fortsatt være der, litt nyskjerrige på kva du er for ein raring som lager desse fæle boblene. Det er mye fisk som jakter opp og nedover fjellskrentene her, både på pelagiske larver og annet snadder, men også langs bunnen innimellom fjellsprekkene finnes det mye snacks som fisken er glad i.


Det er ikkje til å legge skjul på at det er endel søppel på bunnen på Helleneset, men det er heldigvis på den rette siden av akseptalbelt. Det kan til og med vera litt artig å rote litt rundt på bunnen og se kva som dukker opp av ting og tang. Det er utrolig kva folk har med seg, og kan miste når de er ute å bader... På endel av dei større tinga som ligger på bunnen finner du mye stort og smått dyreliv, om du ser litt nermere etter. De mest iøenfallende tingene, er selvsagt ”kondomene” som sitter i kolonier på tauverk. Se litt nøye etter på desse så vil du innimellom finne fleren sekkedyr, der du kan studere hele det interne tarmkanal systemet...


Helleneset ligger slik at fjellet fortsetter langt ned i dypet av byfjorden. Det er endel strøm som passerer neset og det blir stadig skiftet ut vann her. Det er varierende sikt under vannet her. Og særlig på rute 3 føles det som om det er mørkere her enn andre plasser. Dypet ligger rett utenfor, endel partikler driver rundt fra sand og mudderbunn.


Kan observeres

Derfor gjør forholdene rundt neset at det her kan observeres et par skjeldenheter her:


-På fjellhyllene langs rute 3 kan du på ca 22-26m dyp finne flere Mudderbunnsjøroser. -Dette er flotte anemoner som vanligvis lever på dypt vann, men her ser de ut til å trives på relativt grunt vann. Å få se en ”Bolocera” som gnafler i seg reker som tiltrekkes av lyset fra lykta di, er noe som en ikkje ofte har mulighet til å få se.


-Kanskje noe av det mest fantastiske med Helleneset, og spesielt Rute 3 er at om du dykker nattdykk her i desember og januar kan du være så heldig å få se den utrolig sjønne og flotte haifisken HAVMUS. (Chiamera monstrosa). Noe mer grasiøs fisk skal du lete lenge etter. Også dette er ein dypvannnsart, det er store forekomster av den i dypet av byfjorden. Men på Helleneset ser det ut til at den iblandt trekker opp fra dypet rundt årsskiftet.




Mang en undervannsfotograf har hatt våte drømmer om å få fotografere Mudderbunnsjørose og Havmus i norske farvann uten å måtte dykke på for store dybder.

Er en litt heldig kan en altså her få med seg begge desse to skapningene på ett dykk.


NB: det anbefales ikkje å spise annet en rene filèter av fisk fra byfjorden. Dette pga gamle synder med forurensing fra tungmetaller og kloakk. Dermed er det like greit å la fangstnettet ligge hjemme når en dykker her. Og heller ta seg tid til å nyte dyrelivet. Dette gjør jo at det er mulig å faktisk å se større kolonier med kamskjell som koser seg på bunnen. Uten å være redde for at de skumle dykkerne kommer å tar dem med til den fryktelige overflaten.

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.


links

Friluftsrådet i Bergen og Omegn sine nettsider: http://www.bof.no her du finner også en link til et webkamera over Helleneset.