Lykter

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Lykter

Dykkerlykter varierer utrolig mye i bruksområde, kvalitet, størrelse, pris, lysstyrke.

Primær-/hovedlykt

En primær- eller hovedlykt er den lykten man bruker under hele dykker. Denne brukes til å belyse det man øsnker å se, til å kommunisere med buddy, team, båtfører, dykkeleder, osv.

Håndholdt lykt

En håndhold lykt vil si at hele lykten holdes i hånden. Altså batteripakke, pære og reflektor.

Cannister lykt

En cannister lykt har seperat lyktehode (pære og reflektor) og batteripakke. Veldig ofte har disse Goodman-handle på lyktehodet for være ende mer brukervennlig mens man dykker. Batteripakken blir som oftest festet på magebeltet på harnessen eller bak på flasken(e).

Backuplykt

En backuplykt er akuratt det tittelen sier. Hvis primær- eller hovedlykten ikke fungerer som den skal, tar man fram backuplykten sin. Dette er som oftest mindre lykter med mindre effekt for å ta mindre plass. Disse blir ofte festet på harness eller puttet i lommer på dykkerdrakten eller BCDen.

Lykt-teknologi

Det diskuteres heftig blandt dykkere om hva som er den beste teknologien for dykkerlykter. De tre vanligste blir beskrevet her:

HID

HID Lykt, Copyright www.halcyon.com

Kraftig lysstyrke i forhold til nominell watt styrke. 10 W HID tilsvarer ca 50 W Halogen. HID lykter opptrer som oftest med cannistere pga: det bruker ganske mye strøm. Klart og hvitt lys noe som passer flott til de som vil ha en high-end lykt. __ Lagt til 02032009 HID 1W ca = 2-2,5W Halogen Så 10W HID blir ikke mer enn maks 25W halogen Fordelen er høy fargetemperatur noe som gjør att lyset trenger bedre gjennom vannet, temperaturen bør helst være rundt 6000K

Halogen

Den litt eldre teknologien. Når man oppgir hva en lykt gir av lysstyrke brukes som oftest "halogen watt", 50 watt nominell er 50 watt lysstyrke. Antagelig det de fleste har men begynner å byttes ut med nyere teknologi som HID og LED.

LED

LED Lykt, Copyright www.mb-sub.com

Nyseste teknologi innenfor lykter under vann. Ekstremt energi besparende lykter.

ulemper

  • Lyset rekker kortere en andre teknologier
  • Mangler litt teknologi for optimal utnyttelse


fordeler

  • Lavt energi forbruk
  • Klart og hvitt lys

Video

Barry Miller fra Salvo beskriver forskjellene mellom dykkelykter:

Lenker til produsenter