Sir John Lawrence

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Sir John Lawrence
Sirjohn.jpg
Tekniske data
TypeBarken
Tonnasje1121 grt
Karriere
ByggetLiverpool ( UK ) 1859
Dato forlis3. oktober 1904
Dykket
NivåNivå 3
Tilgjengelighetbåt
Dykkedybde40m
Posisjon59° 6' 47" N, 10° 44' 29" Ø

Historie [1]

Ved århundreskiftet var det poplært å kjøpe opp skip billig fra England og sette de i fart under norsk flagg. Som så mange skip før, var Sir John Lawrence på vei til sitt nye hjem i Norge da skipet forulykket. Barken strandet på Strutsrevet ved Struten fyr utenfor Østfold fylke den 3. Oktober 1904 under en reise fra London til Fredrikstad. Mannskapet på tretten mann fulgte med skipet i det kalde dype vannet. I 1907 ble det utført bergingsarbeider på dette vraket som ikke lå så dypt for å berge inventar og lignende, og skipet ble etter dette liggende i fred i nærmere 89 år. Skipet sank senere ned på en dybde av førti meter. Norsk Sjøfartsmuseum har stilt ut noe av inventaret fra barken, og avisene publiserte også nyheten som inkluderte noen fotografier fra vraket. Sir John Lawrence ble funnet av sportsdykkere i 1996. En båt er nødvendig for å besøke restene av John Lawrence...


Tillegshistorie

Aage Dedekam opplyser: Skibet ble kjøpt av min oldefar Skibsreder Niels Christian Thorbjørnsen, Fredrikstad. Denne store bark “Sir John Lawrence” (1.121, t.), Bygd i Liverpool 1859 av ek, greenhart, alm og teak og boltet utelukkende med metallbolt, altså et kostbart og fint skip. Prisen var kr. 12.000,-. som han betalte kontant. Det var beliggende i London og seilte derfra til Fredrikstad, men nådde aldri fram. I sterk høststorm og tykke, angivelig det verste uværet på ti år, støtte skuta på grunn ved Struten natten til 2. oktober. 1904. Den kom flott igjen og fortsatte, men bare for å gå til bunns et sted mellom Søster og Strømtangen. Her ble vraket senere funnet på 20 favners vann omtrent 5-6 kabellengder nordost av nordpynten på Nordre Søster. Skipet hadde hatt hele 300 tonn ballast inne, og vraket ble aldri hevet.

Dykket

Film

Været

Ugyldig stedsnavn Norge/Østfold/Fredrikstad/Struten/. Stedsnavn skal være på formen Norge/Fylke/Kommune/Sted og må være en gyldig side på yr.no.

Referanser

  1. Orginalt fra skovheim.org

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når musen din er over kartet blir musescroll til zoom.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn akkurat der.
  • + tegnet på høyresiden kan man velge mellom sjøkart, topografisk-kart og googlekart.
  • Nede i høyre hjørne kan dere med musen dra kart for å endre størrelsen.
  • Mer om hvordan opprette kart her.