Taj Mahal

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Tja Mahal

Cenote nær Tulum.

Intro

Taj mahal 1.jpg

Når taket på grotten kolapset dannet det en haug i miten som i dag er tørr. Det er vann rundt denne, men ganske lite. Dette gjør at cenoten ikke er et veldig attraktivt sted for bading eller snorkling. I tillegg er det en del veldig sultne fisker som liker og nappe i fingre og tær, dette er ikke (veldig) vondt bare plagsomt. Fordelen med dette er at man får ha stedet ganske i fred.

Taj mahal 2.jpg

Når man kommer ned trappen til cenoten har man en lang cavern line i venstre enden. Cavern linen holer ganske ujevn dydpe. Man er ved flere anledninger helt oppe i vannoverflaten. Lengst inn i cavernline starter det en cave line som leder inn til Chinese Garden. Den enkleste måten å komme på en cave line er når man kommer ned i cenoten og ta til høyre. Der nede står det et skilt og hvis man svømmer rett frem eller til høyre fra det finner man en av to cave liner. Burde vøre unødvendig å nevne, men svøm aldri lenger enn at du kan se dagslyset med mindre du har grotte trening.

Taj mahal 3.jpg

I grottene i Mexico er det både ferskvann og saltvann. Man er enda ikke helt 100% sikker på hvorfor det ikke blander seg, men tror det har noe med temperatur forskjellen å gjøre. Ferskvannet ligger øverst, og man møter saltvannet først på 11m dyp. Skillet ser normalt ut som en vannoverflate, men når det blir forstyrret (som av en dykker) så blander det seg og blir veldig tåkete vann. Sikten kan da falle til 30cm. For å få bedre sikt må man enten svømme opp eller ned, evt svømme til siden og finne et område som ikke er blandet. Halocline klarner fort opp igjen, og du vil normalt ikke oppleve at sikten i Halocline er noe dårligere på vei ut enn på vei inn.

Taj mahal 4.jpg

Reisetidspunkt

Hele året. Orkansesong fra juni til september.

Hvordan komme seg til plassen

Cenoten ligger 35km utenfor Tulum i rettning av Playa og Cancun. Den ligger like ved Zero Gravity. Veien inn til cenoten er noe dårlig og relativt lang.

Dykking

Vann Fersktvann & Saltvann
Type Cavern/Cave
Sikt 90 m +
Dybde 15 m
Temperatur 25°C i ferskvann og 27°C i saltvann hele året
Strøm 0 knop


Huskeliste

Cenotene ligger midt inne i jungelen, så myggmiddel er kjekt å ha. Solkrem også et must. Dykkelykt er mulig å leie, men eget utstyr er nok best her.

Linker