Temple of Doom

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Temple of Doom

Cenote nær Tulum.

Intro

Temple of doom 1.jpg

Temple of Doom er en av de mest kjente cenote-ne i Mexico. Det er et sted alle snakker om. Spesielt for Temple of Doom er at man ikke kan gå ut i vannet da det bare er en liten bit av taket som har rast ut ikke en hel seksjon som mange andre steder. Det er lett å parkere ved veien, det er benker til å rigge utstyr på. Man må gå 150m inn i jungelen for å komme til cenoten.

I grottene i Mexico er det både ferskvann og saltvann. Man er enda ikke helt 100% sikker på hvorfor det ikke blander seg, men tror det har noe med temperatur forskjellen å gjøre. Ferskvannet ligger øverst, og man møter saltvannet først på 11m dyp. Skillet ser normalt ut som en vannoverflate, men når det blir forstyrret (som av en dykker) så blander det seg og blir veldig tåkete vann. Sikten kan da falle til 30cm. For å få bedre sikt må man enten svømme opp eller ned, evt svømme til siden og finne et område som ikke er blandet. Halocline klarner fort opp igjen, og du vil normalt ikke oppleve at sikten i Halocline er noe dårligere på vei ut enn på vei inn.

Som i de fleste grotter står det også i Temple of Doom et skilt som advarer mot å svømme lenger inn hvis man ikke har grotte trening og utstyr. Skiltet står like i Haloclinen. Cavern lina går like ved dette skiltet. Man finner det ved å gå ned stigen også svømme inn til høyre.

Temple of doom 2.jpg

Når man dykker her bør man passe på at man ikke blir hoppet på av badende turister. Hold deg derfor mest mulig under tak når du er i overflaten.


Reisetidspunkt

Hele året. Orkansesong fra juni til september.

Hvordan komme seg til plassen

Cenoten ligger 1,7km utenfor Tulum i Mexico. Man følger Coba road i 1,7km også kommer Cenoten på høyre side. Det er en liten parkeringsplass like ved veien.

Dykking

Vann Fersktvann & Saltvann
Type Cavern/Cave
Sikt 90 m +
Dybde 18 m
Temperatur 25°C i ferskvann og 27°C i saltvann hele året
Strøm 0 knop


Huskeliste

Cenotene ligger midt inne i jungelen, så myggmiddel er kjekt å ha. Solkrem også et must. Dykkelykt er mulig å leie, men eget utstyr er nok best her.

Linker