Bärenfels

Fra dykkepedia.com
(Omdirigert fra D/S Barenfels)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bärenfels
Barenfels.jpg
fra AtleT sin hjemmeside
Tekniske data
TypeDampskip
Lengde (m)142.8
Bredde (m)17.8
Dypgående (m)9.9
Tonnasje7569 DWT, 7040 BRT og 4679 NRT
LastKrigsmateriell (sist last: kull)
Karriere
RederiDeutsche Dampfschiffe
Bygget1921 ved J.C. Tecklenborg AG i Wesermünde
Flaggstattyskland
Dato forlis14.04.1940 (endelig senkning 14.04.1944)
Dykket
Dykkedybde20-35m
Posisjon60.520324 N, 5.075598 E
Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.
Fra skovheim.org
Fra skovheim.org

Historien av Atle Toskedal [1]

14. april 1940 lå det tyske handelsfartøyet Bärenfels til lossing ved Skoltegrunnskaien da 15 engelske Skua fly fra 800 og 803 skvadron kom inn over byen. Flyene slapp bombene sine over de tyske skipene som lå i Bergen havn. Bärenfels ble skutt i brann og sank ved kai. Skipet ble hevet og satt i fart 10. mai 1942 etter omfattende reparasjoner.

Fire år etter senkingen er Bärenfels tilbake i Bergen for å losse, denne gangen ved K71-kaien på Laksevåg. Kl 15.00 14. april 1944 smalt det kraftig. Vannet under Bärenfels ble sprengt bort, og skipet ble nesten delt i to ved maskinrommet før vannet kom tilbake og slukte det. Det var den engelske miniubåten X-24 som hadde droppet to tidsinnstilte bomber på sjøbunnen under det den trodde var flytedokken. X-24 la ut fra Loch Cairnbawn i Skottland den 9. april 1944. Ubåten Sceptre slepte den mye mindre X-24 over Nordsjøen og kl. 22.50 den 13. april kastet de loss i Hjeltefjorden, 35 nautiske mil nord for Bergen. Sceptre gikk til havs for å vente på X-24. Det var en stille og mørk natt, så de gikk med maks fart innover Hjeltefjorden i overflatestilling. Mellom Brattholmen og Skorpo er det et smalt løp og tyskerene hadde 5 lyskastere i området. Løytnant Max Shean ville likevel ikke avbryte ladingen av batteriene, så han la seg ned på dekk sammen med luftmasten. Slik kom de seg usett forbi de tyske stillingene. Klokken 02.30 dykket de for å lure seg inn Byfjorden, og 05.50 var de ved minesperringen som lå ca der Askøybroen går over i dag. Der var det et yrende liv med båter som skulle inn og ut av sperringen. Et antiubåtfartøy fikk asdic-kontakt med X-24, og mannskapet ombord på ubåten iverksatte straks sikksakking og klarte å riste av seg asdic-kontakten.

Inne på havnen var det også stor trafikk. De var redde for å bli rent i senk, og flere ganger var de så nær andre fartøy at de fylte hele synsfeltet i periskopet deres. Ute fra Puddefjorden kunne de se flytedokken ligge i nedsenket stilling, med det lå et handelsfartøy som skygget for utsikten, slik at det var vanskelig å si om det var noe fartøy i dokken. De tok et prøveløp mot dokken på 20 meters dybde og over seg så de først et stort skog og så et til. De målte skrogets lengde ved hjelp av ubåtens fart og klokke, og de kom til 160 meter, akkurat like lang som dokken. Så gikk de ut på Puddefjorden igjen og denne gangen kunne de se dokken tydelig. Det var så mye trafikk på fjorden at de måtte dykke 250 meter fra dokken. Max Shean mente at det var litt langt med så mye strøm, men etter 8 minutter så de et stort skrog i nord-sør retning over seg. De droppet begge sine totonns tidsinnstilte bomber under skroget og satte kursen ut mot møtestedet sitt i Hjeltefjorden.

De måtte gå i neddykket stilling hele dagen for å unngå å bli oppdaget, først klokken 21.30 kunne de gå til overflaten. Da led de alle av oksygenmangel og co2forgiftning fordi de hadde vært neddykket i hele 19 timer uten å kunne fornye luften sin. Sceptre møtte til avtalt tid og de gikk sammen ut i åpent farvann før sleperen ble kastet ombord. Det ble byttet besetning ombord på X-24, slik at de som hadde gjennomført angrepet kunne hvile ut. Tre dager senere kom de inn på havnen i Loch Cairnbawn til en stor velkomst med påfølgende fest, men i løpet av dagen kom meldingen om at det var Bärenfels som var senket og ikke flytedokken. Bärenfels og flytedokken var omtrent like lange, de stakk like dypt (ca. 28 fot) og begge lå i nord-sør retning. Det var en stor skuffelse, med tyskerene hadde i alle fall mistet et verdifullt handelsskip. I september samme år gikk Sceptre og X-24 til sjøs igjen for å gjenta operasjonen, og denne gangen ble flytedokken samt et lite handelsfartøy senket.

Bärenfels ble liggende til etter krigen. Brødrene Anda hevet forskipet og fraktet det til Stavanger der det ble hugget. Norsk Bjergningskompani hevet akterskipet og fraktet det til Hauglandsosen for hogging, men det sank før de var ferdig med hoggingen.

Historien av Skovheim [2]

Det tyske dampskipet Bärenfels var en av frakteskipene som skulle til Narvik med forsyninger til de tyske styrkene under invasjonen av Norge, men skipet kom aldri frem dit og søkte ly i Bergen havn istedenfor. I midten av april 1940 bryter flere engelske fly gjennom skyene over Bergen by og.angriper de tyske skipene som ligger i havna. Bärenfels blir i dette angrepet skutt i brann og sunker ved kai. Skipet blir senere hevet av tyskerne og satt i ny fart fra mai 1942 etter en mengde reparasjoner. Den 14. april 1944 er Bärenfels tilbake i Bergen for å losse sin last, da en kraftig eksplosjon treffer skipet og kaien på Laksevåg, og Bärenfels blir kraftig skadet og synker nesten umiddelbart. Tidligere hadde den britiske miniubåten X24, sluppet to tidsinnstilte miner på bunnen under det de trodde var flytedokken på havna om morgenen. Den australske føreren av X24 hadde tatt feil av flytedokken og skipet Bärenfels. På ettermiddagen ekspoledere de store minene og Bärenfels synker raskt. I eksplosjonen omkommer 11 personer og 7 blir skadet. Bärenfels blir senket igjen nøyaktig på dagen fire år etter første senking i 1940! Her blir Bärenfels liggende til krigen ender, hvoretter Br. Anda fra Stavanger hever baugparti og frakter dette til Stavanger. Norsk Bjergningskompani hever senere akterpartiet av skipet og frakter dette mot Hauglandsosen, men dessverre for selskapet synker dette på veien, og selskapet gjør ingen videre forsøk på å berge resten av skipet. Og her ligger fortsatt vraket av Bärenfels utenfor Berland på Askøy. Hauglandsosen ligger på nordsiden av Askøy i Herdlafjorden utenfor Bergen, og du må ha båt for å komme ut til posisjonen hvor vraket ligger. Restene av skipet finner du ved å ta retning mot stedet der " 37 " meter`s merket er avtegnet i sjøkart nr. 23 for området. Her vil du først treffe på en betonglekter som er godt inntakt, og ved å følge denne finner du Bärenfels på en dybde av tjue til trettifem meter...

Dykking

Du trenger en båt plus GPS :) Dybde: 20-35m

Det kan være en fordel med Nitrox 32 til dette vraket for å få en fornuftig bunntid uten dekompresjon. Det er mulig å se mesteparten av vraket selv med en MOD på 33 meter.

Skipet er hugget, og det er bare akterskipet som fortsatt er inntakt. Det ligger med 70 grader slagside mot babord og hekken nedover. Vraket begynner på ca 25 meter og går ned til ca 35 meter. Dekkshuset står fortsatt, styremaskinen har falt av og ligger ved siden av på bunnen og i hekken henger det et stort stokkanker. Det er først når du kommer til roret at du ser hvor stor Bärenfels har vert. Hauglandsosen er en gamel skipsopphøgingsplass så det ligger div deler fra mange båter her, men den store akterseksjonen er fra Bärenfels.

Adkomst

Det er bare mulig å komme til Bärenfels med båt.Hauglandsosen ligger på nordsiden av Askøy i Herdlefjorden. Inne i selve Hauglandsosen er det to små holmer som heter Småholmane. Her pleier vi fortøye mellom land og den største holmen. Det er rester av en gamel trelekter innen for holmene. Dykk ut fra det lille neset sør-vest for holmene ned mot der det er merket med 37 meter i sjøkart nr. 23. Her vil du først treffe på en betong lekter som er inntakt, følg denne nedover til den slutter og videre rett utover noen meter før vrakrester fra Bärenfels viser seg.

Bonus vrak

Ovenfor Barenfels ligger det en lekter som er fin å bruke for å finne vraket og for å bruke tid på evt. deko. Lekteren ligger som et donald duckvrak og ligger i samme retning som Barenfels. Bauen ligger på ca 12m på bunn og 5m på toppen, og strekker seg bakover til ca 22m. Denne lekteren ligger i forlengelsen av Barenfels. Man kan lett se bauen på denne lekteren fra overflaten. SUB pleier å droppe dykkere her, så følger de lekteren nedover på babord side, fortsetter 50m etter at lekteren slutter og da finner man Barenfels.

Bilder


VIDEO

LYSY & MARIUS

Video Morten Gjellestad


Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.

Værmelding

<yr>Norge/Hordaland/Askøy/Berland</yr>

Referanser

 1. Hentet fra Atle Toskedals vraksider
 2. Originalt fra skovheim.org