Sandeid

Fra dykkepedia.com
(Omdirigert fra Sandeid, DS)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandeid
Sandeid.jpg
Tekniske data
Lengde (m)32,9
Bredde (m)6,1
Dypgående (m)2,9
Tonnasje187,92 brt/93,09 nrt
Karriere
RederiDet Stavangerske Dampskibsselskab
Bygget19.06.1892 ved Stavanger Støberi & Dok
FlaggstatNorge
Andre navnSandnæs
Dato forlis12.05.1951
Dykket
TilgjengelighetBåt nødvendig
Posisjon59.113948 N, 5.595789 E
Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.

Historie [1]

Dampskipet Sandeid ble bygget i Stavanger i 1892 under navnet Sandnæs, og ble satt i tjeneste som kystfartøy av selskapet Sandnæs Damp. Skipet var også selskapets første skip. Noen år senere ble ruten til Bergen og nærliggende områder utvidet, og i begynnelsen av århundret ble Sandnæs ansett for å være for liten til en slik transport. Skipet ble derfor solgt til Stavanger Dampskipselskap den 2 september 1903 og omdøpt til Sandeid. Og deretter ble skipet benyttet i trafikk i områdene rundt Ryfylke etter flere moderniseringer. Sandeid hadde gjennom sine år i trafikk langs Norges kyst vært utsatt for flere ulykker hvor flere mennesker hadde mistet livet. På sin siste reise denne kalde desember dagen var det ombord på Sandeid et mannskap på åtte mann under Kaptein Racin Frafjord, seks passasjerer og en los. På ettermiddagen den 5 desember 1951 kom Sandeid opp i en storm ved innløpet til Mastrafjorden og forsvant i dypet kort tid etter sammen med åtte mennesker. Sandeid ble slettet av skipslistene i Stavanger den 18 januar 1952, og idag hviler vraket av Sandeid på en dybde av femti meter i Mastrafjorden nord for Stavanger by mellom Rennesøy og Utstein. Vraket har blitt utsatt for mye plyndring, og posisjonen til vraket er inne på militær sektor i Mastrafjorden. Grunnet vrakplyndring holdes posisjonen på vraket hemmelig. For å komme ut til vraket av Sandeid trenger man en båt og pent vær...

Eier: Stavanger Maritime Museum

Forliset

Sandeid gikk i rute fra Skjold via Tysvær og Austre Bokn til Stavanger da den sank 1951.12.05 i innløpet til Mastrafjorden i sterk storm. Dekkslasten ble skyllet overbord av brottsjøer som tårnet seg opp i innløpet til fjorden og vannet trengte også under dekk og forårsaket slagside som igjen førte til at lasten forskjøv seg. Etter en stund kunne ikke båten opprettholde flyteevnen og sank. 7 mennesker døde.

Må nevnes at skipet hadde sterk slagside allerede før hun krysset Boknafjorden. Ved anløp i Kopervik så var det flere passasjere som la merke til dette. Hun hadde så mye slagside at flere reisende ikke valgte å gå ombord. Disse menneskene valgte helt riktig i og ikke gå ombord. De berget trolig livet på grunn av det.

Vraket

 • Levert 1892.06.19 fra Stavanger Støberi & Dok. Stavanger as Sandnæs til Sandnæs Dampskibs-Aktieselskab, Sandnes. Stålskrog, 107.8’ x 20.1’ x 9.4, 167 tonn
 • Ombygd 1896, 187 tonn
 • Solgt 1903.09.02 til Det Stavangerske Dampskibsselskab, Stavanger og omdøpt til Sandeid.

Vraket disponeres av Stavanger Sjøfartsmuseum og ligger i dykkeforbudssone. Stavanger Dykkerklubb har tillatelse til dykking på vraket mot at det gis beskjed på forhånd og at rapport fylles ut og leveres museet etter dykk. Skrog og overbygning er intakt, mens dekksplank er forsvunnet s.a. skipet er åpenten. Under hekken er en stor og fin propell.

Vraket var tidligere lite dykket på og det var mye interessant å se, men for et par år siden kunne vi registrere at andre hadde vært på ferde og fjernet mange av gjenstandene som gjorde vraket spesielt.

Se forøvrig UWPhoto artikkel.

Dykking

Vraket ligger utsatt til i Mastrafjorden på over 50m dybde og kan være meget utsatt for både strøm og sjø. Har opplevd svell som har flyttet oss dykkere 3-4m frem og tilbake ved vraket mens det kun var 1.5-2m dønninger.

Jeg har nå 5 dykk på dette vraket. Viktig å lese seg opp på strøm og tidevann. Planlegg dykket utifra det. De gangene vi har vært nede så har det vært helt uten bevegelse i sjøen. Fantastisk dykk i Mastrafjorden, men en må ankre opp midt i leia, så båt må markeres godt. I tillegg så hviler hun på sandbunn. Får å få godt feste så må en treffe med anker rett i vraket, eller sørvest av henne, der er det noe steinete formasjon. Absolutt dypeste dybde er bak ved propell. Der er det 50m med computer i sanden. Ta kontakt med Asgeir Gordon eller Havhesten UVK for mer detaljer.

https://www.facebook.com/610557104/videos/10156794830227105/

Referanser

 1. Orginalt fra skovheim.org

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.

OBS! Kartposisjonen er unøyaktig, og gir kun et inntrykk av hvor vraket ligger.