ABC-utstyr

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Maske

Eksembel på en vanlig dykkermaske
Eksempel på en helmaske

Det finnes et hav av forskjellige masker å kjøpe i forskjellige fasonger, farger og passform. Det valgene man står ovenfor som kjøper av maske er volum, utsyn og valget mellom klar og svart silikon. Volumet på masken er viktig på grunn av dette gjenspeiler hvor lett det er og gjøre en masketømming. Stort volum betyr mer vann som må tømmes. Lite volum vil gjøre masketømmingen enklere, men noen ganger på bekostning av utsynet. Utsynet i en maske er de vertikale og horisontale begrensningene masken gir. En god maske har nesten ingen slike dødsoner og gir 180˚ utsyn horisontalt og vertikalt. En dårlig maske gir deg tunellsyn. En maske vil likevel gi deg mindre utsyn under vann en over. Dette siden vannspeilet vil bryte lyset og dermed gi deg mindre utsyn. Valget mellom klar og svart silikon er et valg førstegangskjøpere ofte sliter med. Ønsker du mer lys inn i masken bruker man klar silikon. Et stort flertall av dykkere finner likevel dette ekstra lyset mer irriterende en til nytte og velger derfor svart silikon.

Det finnes også en type maske som dekker hele ansiktet med f.eks. integrert luft og kommunikasjon. Denne kalles for helmaske. Helmaske brukes hovedsaklig av yrkesdykkere, da de ofte dykker alene med kommunikasjon til overflaten. Den blir mindre brukt av sportsdykkere da behovet for kommunikasjon ikke er så stor, og at helmaskene ligger langt dyrere i pris enn tradisjonelle masker.

Svømmeføtter

ScubaPro sine JetFins
Apollo sine Split- og Biofins
ForceFins sine forskjellige modeller

Det finnes i hovedsak 2 typer svømmeføtter: føtter med helt blad og føtter med splittet blad. Innen disse to hovedgruppene finnes det et utall modeller og varianter. I tillegg til de to hovedgruppene finnes det såkalte "force fins", dette er en modell som ikke passer inn i de to hovedgruppene da det har fundamentalt forskjellig design og krever en helt annen svømmeteknikk for å fungere optimalt.

Av populære merker innen for gruppen med helt blad finner du merker som Scubapro Jetfins og Mares Quattro, blant gruppen med splittet finne er de originale Biofins meget populære.

Snorkel

Snorkel er i prinsippet et rør som lar deg puste med ansiktet nedsenket i vannet. Her finnes det også en god del varianter, men det er bare to store hovedgrupper. Snorkler uten ventil og snorkler med. Snorkler uten ventil er laget i gummi eller plast og består av et sammenhengende rør. Uten korrekt teknikk kan de oppleves som relativt tunge og tømme for vann, men riktig teknikk vil man ikke tenke på dette i det hele tatt. Snorkler med ventil har som navnet tilsier påmontert en ventil for tømming av vann. Utførelsen av denne ventilen varierer fra modell til modell. Denne hjelper deg og tømme snorkelen for vann. Desverre så tillater ikke denne utformingen deg og utføre snorkeltømming under oppstigning, derfor vil en måtte vente med å tømme ventilen til en når overflaten noe en slipper med hele modeller.

Lenker til produsenter