Albatros

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Albatros
Albatros.JPG
copyright Bladet Dykking
Tekniske data
TypeJager
Lengde (m)287,0 fot
Bredde (m)27,7 fot
Dypgående (m)12,0 fot
Tonnasje997 GRT
Karriere
RederiDen tyske Kriegsmarine
ByggetWilhelmshaven 1927
FlaggstatTyskland
SkjebneGrunnstøte og sank
Dato forlis10. April 1940
Dykket
GPS posisjonWGS 84, N59˚ 05.653` E10˚ 47.505`
NivåNivå trimix
Tilgjengelighetbåt
Dykkedybde5-20msv, 33-45msv
Generell tilstandLigger i deler.
Posisjon59.09421 N, 10.79175 E
Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.
Albatross seiler


Historie [1]

Torpedojageren Albatros sank etter stranding på Gyren 10. April 1940. Albatros hadde vært i aksjon ved flere kamphandlinger som jageren deltok i ved invasjonen av Norge, og hadde tidligere også utført minelegging under 5. Torpedobootflotilla, og var nå tildelt tyskernes Kampfgruppe V, som sammen med flere støtteskip og kryssere, inklusive krysseren Blücher, som skulle okkupere Oslo og ta Kong Haakon VII til fange. Natten til 9 april treffer Albatros den norske vaktbåten Pol III i Ytre Oslofjord, og etter en sta oppvisning fra den norske vaktbåten, krasjer Pol III i siden på tyske torpedojageren. Ombord på Albatros ser man at kanonen på den norske vaktbåten er bemannet og Albatros åpner ild. Under ilden blir skipssjef Leif Welding-Olsen drept og blir dermed Norges første falne i andre verdenskrig. På morgenen 9 april er den tyske kampgruppen kommet inn i Oslofjorden og Albatros som transporterer 96 soldater skal okkupere marinebasen i Horten, og som støtte i dette angrepet har Strelow støtte av søsterskipet Kondor og minesveiperne R-17 og R-21. På morgenen 9 april setter de tyske minesveiperne kursen inn i havna, men den norske minelggeren Olav Tryggvason åpner ild mot de tyske styrkene og R-17 blir raskt satt ut av spill. Deretter følger en artilleri duell mellom de tyske styrkene og mineleggeren Olav Tryggvason. Etter en stund er er Strelow nødt til å trekke seg tilbake sammen med Kondor. Under duellen, dreper splinter fra en av skuddene fra Olav Tryggvason en av besetningsmedlemmene ombord påAlbatros, men skipet er uskadet. Deretter seiler styrken til Son hvor den tyske krysseren Lutzow befinner seg. Senere på dagen blir det heist hvitt flagg i Horten, og Albatros kan returnere til havna og sikre de norske marinefartøyene der. Morgenen etter seiler Albatros ut fra Horten sammen med Kondor for å angripe kystfortet på Bolærne,og de greier å landsette landstyrker på øya. Albatros setter deretter kursen mot Østfold og litt senere går Albatros i høy fart på undervannskjæret på Gjyren. Den 4 mai 1940 blir Albatros offisiellt skrevet av som vrak.

Vraket

Det har blitt berget en god del på vraket av Albatros, og restene ligger spredt ut rundt staken på sørøst og nordøstsiden av Gyren utenfor Hvaler i Østfold fylke. På nordsiden er det kun nedbrutte deler igjen av vraket, men på sydsiden vil man treffe mer gjenkjennelige deler av Albatross.

Dykking

Dybde på restene er 33 til 45 meter på sydsiden, og på vrakrestene på nordøst siden fem til tyve meter. For å dykke på vraket av Albatros vil du trenge en båt og godt vær... Det kan være en del strøm i søradgående retning. Værutsatt

Film vra vraket

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.


Referanser

 1. Orginalt fra skovheim.org