Bjorøy

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjorøy
Posisjon60.317258 N, 5.172501 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Kart

Bakgrunn

Som tidligere nevnt her på forumet vil man fra Februar måned 2005 slippe å betale avgift for å kjøre over til Bjorøy. Dette åpner en rekke nye dykkeplasser med utgangspunkt i bilen.

Denne dykkebeskrivelsen blir litt annerledes enn de jeg og andre har lagt inn før. Jeg er godt kjent i området via båt, kombinasjonen bil og Bjorøy/Tyssøy er jeg helt fersk ovenfor. Jeg håper at all den informasjonen jeg kan meddele dere andre der ute er nok til at noen kjører over og prøver noen kaier der:) Å dele dykkeplasser med andre er en fin ting, men å leite etter nye er mye bedre og håper herved at mange blir motivert til å forsøke Bjorøy/Tyssøy!

av DIN medlem Bård

Adkomst:

Følg riksvei 555 mot Sotra, rett før Sotrabroen viser en avkjøring til høyre mot Alvøen. Følg skiltene mot Alvøen til du når et kryss hvor Alvøen er skiltet til høyre, du kjører da VIDERE 2-3 min til du treffer et skilt som viser Bjorøy til venstre. Du kjører nå inn i Bjorøytunnelen som er veldig bratt...og OBS OBS.. her er det 50 sone og politi har beslaglagt mang et førerkort i bunnen av tunnelen (dagens tips). Vel over på andre siden oppfordrer jeg dere til å klikke dere inn på www.finn.no og bruke kartsøket der til å leite fram kaier med gode ihopp muligheter. Et tips er at på Tyssøysiden av broen mellom Bjorøy og Tyssøy finnes en gammel kai, denne er et godt utgangspunkt hvis det benyttes gummibåt, men også ved dykking fra land.

ps: Ved retur til byen er det lurt å svinge til venstre etter tunnelen og kjøre mot Loddefjord, hvis ikke.... ja det finner dere ut av

Strømforhold:

Bjorøy i likhet med lille-Sotra er to \\\"fjellknauser\\\" de siste istidene ikke klarte å skure bort og framstår i dag som to øyer på rekke og deler \\\"Hjeltefjorden\\\" i to mindre fjorder; Vatlastraumen og Kobbeleden. Det sier seg selv at da kan strømforholdene rundt øyen i enkelte områder vært dramatiske. I nordøst i innløpet til vatlestraumen og i gjennomgangen til Kobbeleden i nordvest har man de to største flaskehalsene. Her ligger jeg ofte med båt sommerstid og fisker, strømmen kan karakteriseres som meget sterk og meget kaotisk. Topografien er her masse øyer og veldig kupert bunn. Lengre syd, både vest og øst av øyene roer strømmen seg noe, og da mest i vest. Syd og innimellom øyene er farvannet rolig, dog i noen trange pasasjer må det forventes moderat strøm.

Dykkeplasser:

OBS: det er masse båttrafikk i område om sommeren, så benytt overflatebøye om mulig. De fleste dykk jeg har gjort har blitt syd for Bjorøy, altså rundt Tysøy og dette er typisk fjordlandskap. Men jeg har tatt veldig mye kamskjell og en del breiflabb her. Det er også en rekke badeviker som er ideelle for sommerkos og dykking.

Farer

Vær forsiktig med båttrafikk og styr unna den verste strømmen mulig.

Steder jeg vil prøve:

Vest av Tysøy har jeg dykket lite, men sett på ekkolodd at det går raskt ned i dypet, her er det også litt drag i vannet. Nord for Tysøy, vest av Bjorøy ligger en rekke mindre øyer med smale sund mellom. Disse er ofte skilt av rette vegger ned til omtrent 30m og det har ofte blitt observert moderat strøm her. Har også observert en submarin undervannsegg som rundt 30m og går opp til rundt 10m på det grunneste. Endemorenen av siste istid går også over lille-sotra og deler av Tysøy, denne finner du spor av på land i dette området og man kan forvente store submarine steinurer med de liv disse må medbringe

Legger ved et kartutsnitt av Bjorøy og Tyssøy.

Nivå

Nivå 2

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Kart