Flora

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Flora (af Fredrikstad)
Flora.jpg
copyright Norwegian Maritime Museum
Tekniske data
TypeBark
Lengde (m)26,3m
Bredde (m)6,4m
Tonnasje453 BRT
Karriere
ByggetPerth (UK) 1852
Andre navnKoh-I-Noor
Skjebnestrandet på Fjæreskjær nær Færder
Dato forlis18. desember 1901
Dykket
NivåNivå 1
Tilgjengelighetbåt

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.


Historie [1]

Den norske barken Flora (af Fredrikstad) strandet på Fjæreskjær ved syd-østsiden av Vestre Bustein, nord for Færder Fyr i Vestfold fylke den 18. Desember 1901. Flora var på reise fra Bristol til Kristiania (Oslo). Lasten var koks. Vraket ble lokalisert i 1989 av sportsdykkere. I dag er det svært lite igjen av selve skipet, men restene av det er selvsagt av historisk verdi. Skroget er for lengst forsvunnet, men området er fullt av deler fra skipet som forliste her. Restene av Flora kan ses på en dybde av seks til ni meter ved Fjæreskjær. En båt og fint vær er nødvendig for å dykke på restene av denne barken...

Vraket

Man ser på vrakstedet masse koks og dekksknær stå opp fra bunnen. Baugsiden vender nord-nordøstover og her finner man brattspillvalsen. Området ligger som nevnt på 6-9 meters dyp. Sjøbunnen på funnstedet blir dypest på nordøst-siden.

Legger ut mer info om vraket etter hvert som jeg går gjennom og gjenfiner avisutklipp, bilder og papirer fra den gang vi fant det sommeren 1989. Funnet ble meldt inn til daværende Norsk Sjøfartsmuseum, - nå Norsk Maritimt Museum på fastsatt vrakfunn-skjema. Det medfulgte vraktegning utført av vårt medlem Terje Olsen som også da jobbet ved NSM som konservator.

Finnerne var Terje Gysler og hans sønn, - nyinnmeldt i Tjøme og Nøtterøy Dykkeklubb, undertegnede, samt bl. andre Eivind Ottesen, Jan Carlstedt og Terje Olsen fra Tjøme.

Mvh. Dag Deberitz tlf 922 35777

Dykking

Referanser

  1. Orginalt fra skovheim.org