Gudrun

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
D/S Gudrun
Tekniske data
Lengde (m)70.5
Bredde (m)11.1
Dypgående (m)4.6
MotorDampmotor (650 psi)
Tonnasje1485 Brt
Karriere
RederiRud, Christian Gribel Ohg Stettin
SkjebneSkutt ned av allierte fly
Dato forlis10.12.1944
Dykket
GPS posisjonN 58°14'346" E 6°59'084"
TilgjengelighetKan dykkes fra land (100m svømmetur), men båt bør benyttes da dette er et veldig trafikkert område
Dykkedybde20-47m
Posisjon58.237054 N, 6.655086 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Bakgrunnsinformasjon

Bakgrunnsinformasjonen her er skrevet for Flekkefjord Dykkerklubb og innhentet med tillatelse fra forfatteren av denne, James Caswell.

Navn: D/S Gudrun

Størrelse: 70.5 m x 11.1m x 4.6 m. Brt 1485 tons

650 psi damp motorer.

Eier: Rud, Christian Gribel Ohg Stettin.


Hun hadde kastet loss i Tyskland med en last av sement og ammunisjon til den tyske okkupasjonsmakten i Norge. På denne reisen nordover ble hun eskortert av u-båt jagerene UJ1706 og UJ1767. Lasten kom heldigvis aldri til nytte. Skjebnen samt 5-6(?) allierte fly ville det annerledes. Den 10 desember 1944 angrep Engelske mosquito fly fra 143, 235 og 248 squadron skipet kraftig mens hun lå til ankers utenfor Abelsnes. Angrepet kom overraskende og det ble full panikk blant tyskerene som befant seg ombord skipet. Noen flyktet til land med lettbåter mens andre søkte dekning ombord mens angrepet varte.

Gudrun tok fyr under angrepet og ble liggende og brenne. Hun var også kraftig gjennomhullet etter all skytsen så hun tok inn vann sakte men sikkert. Hun ble etter angrepet dratt inn på grunnere vann hvor hun til slutt sank og ble liggende med mesteparten av skipet under vann. Slik ble hun liggende i 1 1/2 år til krigen var over, det var da et firma fra Oslo kjøpte Gudrun og skulle berge henne.

Mesteparten av sementen som var ombord ble losset og dumpet, noe hadde dog størknet så det lot seg ikke fjerne. Ammunisjonen ble også losset og dumpet på dypt vann utenfor Abelsnes. Det var mye lokal arbeidskraft innvolvert i dette prosjektet. Deretter ble mesteparten av skudd skadene i skroget plugget for å hindre vann intrengning.

Etter mye arbeid var hun endelig klar til buksering inn til Flekkefjord havn. Lokale fiskere var plutselig oppgradert til taubåtskippere og mere til. DS Gudrun ble litt i største laget for disse sjarkene å buksere ordentlig så de fant ut at de trengte noe kraftigere skyts for å få dreis på sakene. Borte ved kvellandsgrunnen, en gammel ankringsplass 1/2 n.m vest av Abelsnes ligger det en del tyske marine skip til ankers, disse har som oppgave å renske opp i minefeltene som ble lagt ut i Norge under andre verdenskrig. Blant disse finnes en norsk taubåt som fungerer som vaktskip for tyskerene. Det ble opprettet kontakt med taubåten og denne var villig til å bidra med å få slept Gudrun inn til havnen. Båten kastet loss og festet vaierne sine til Gudrun. Fiskerne ble degradert til assisterende taubåter.

Historien sier at den norske kapteinen hadde hatt seg noen drammer for mye denne dagen, da klarsignalet ble gitt for start av slepet ga han full gass og med de konsekvenser det kan medføre. Pontongene begynte å gli og den ene mistet festet med det resultat at Gudrun fikk store problemer og begynte og synke igjen, de lokale fiskerne som hadde repene sine festet i Gudrun fikk det plutselig veldig travelt med å frigjøre seg fra det synkende skipet, de hogg som helter med øksene de hadde klare. Heldigvis ble det ingen skadd under kaoset som oppstod, men Gudrun var nå på vei ned igjen til bunns, denne gangen mye dypere enn sist.

Slik ble hun liggende, ingen flere forsøk ble gjort for å heve skuta, men det ble gjennomført noen dykk i ettertid for å hente opp kompressorer og liknende som stod på dekket da hun gikk ned.

Dykking

Gudrun ligger som et donald duck-vrak, relativt bra inntakt. Plassert ca 100m fra land, er det mulig å dykke vraket fra land, men båt anbefales da vraket ligger i et trafikkert område både av fritidsbåter og i nærheten av fergetrafikk. Flekkefjord dykkeklubb har vanligvis en overflatebøye festet til toppmasten på vraket.

Terrenget skråner nedover i skipets lengderetning, med baugen som dypeste punkt på ca 47m, masten treffer en på 14m. Dekket ligger i dybdeområdet 20-40m.


GPS

58 gr 14 m 346 s. N 006 gr 59 m 084 s E

Hvordan komme seg dit

Vraket ligger plassert mellom Abelsnes og Anabeløy. Frå Flekkefjord følger du skilting mot Abelsnes/Anabeløy. Parkering/base på fortsatt operativ fergekai på Abelsnes. Ferga er veldig liten og kapteinen lett å få kontakt med, som med fordel kan gjøres oppmerksom på dykking i området. Dykkeforbuds-skiltet som er satt opp gjelder i følge fergemannskapet primært tyskarar som dykker der ferga skal legge til.

Bilder af René B. Andersen

Copyright www.uvgalleri.dk
Copyright www.uvgalleri.dk

DSC 8056.jpg


Bilder og kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

http://www.fdykk.com/indexeng.php?site=ENGgudrun

http://www.fdykk.com/?site=NOgudrun

Information both in Norsk and English provided at www.fdykk.com

Film

Film av NORDIC EXPLORERS

Film av TottoDiver

Film avRuneplatz

Film av Wicked1971

Linker