Jernbarden

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
SS Jernbanen
Jernbanen1X.jpg
Tekniske data
TypeFullrigger/koffbark av Eik på eik
LastSteinkull
Karriere
Andre navnJernbanen
SkjebneRøk trossene, kom i drift, grunnstøtte, og sank
Dato forlisSlutten av januar 1854
Dykket
GPS posisjonN: 62°53.404' E: 006°49.744'
NivåNivå 1
TilgjengelighetBåt til Bjørnsund er nødvendig
Dykkedybde9m
Generell tilstandNedbrutt
Posisjon62° 53' 24" N, 6° 49' 45" Ø
copyright © Magnus Tornes
copyright © Magnus Tornes
copyright © Magnus Tornes
copyright © Magnus Tornes

Historie

Fullriggeren (koffbarken) "Jernbanen" av Moss, var i slutten av januar 1854 på vei fra Newcastle til Moss med steinkull i lasten. I et orkan-aktig vær kom skipet ut av kurs og endte opp på Bjørnsund, hvor hun fikk fortøyninger i land. Men uværet holdt fram, og fortøyningene slet. Jernbanen drev på grunn på Nordre Bjørnsund og forliste. Alt av verdi ble berget fra vraket, og det ble den 24. februar 1854 holdt auksjon over disse verdiene, på Nordre Bjørnsund.

Dykking

Vraket ligger i dag på 9 meters dyp (retning omtrent N-S), på skjellsandbunn, i havneinnløpet til Nordre Bjørnsund havn. Dersom man går ned rett nedenfor skiltet om høyspentkabel på Nordre Bjørnsund, og svømmer ut av havnen langs land, vil man treffe rett på etter 15-20 meter svømming. Vraket ligger på tvers av den lille viken mellom Varhaugneset og Storhaugen. Innerst i viken kan man se restene av M/B "Erik" (kun motoren) i fjæresteinene. Som tidligere nevnt ble alt av verdi berget i 1854. Det man nå kan se er kjølen (ca 30 cm bred), spant, og noe hud, alt i eik. Det meste ligger under et par cm med sand. Man kan også se to rustklumper, ca 1 meter brede og 50 cm høye, på hver sin side av kjølen, nært den sydligste enden. Syd for rustklumpene ser man godt både de kraftige spantene og eikehuden. Det ligger også enkelte biter av steinkull i området, og sanden i nærheten har en mørkere farge enn lenger unna. Dette er et vrak for den MEGET spesielt interesserte, da det er veldig lite igjen. Dybden gjør derimot at det egner seg for alle sertifikater, selv fridykkere. Noen få deler kan beskues på Søre Bjørnsund Museum. Der er bla et anker som kan ha tilhørt "Jernbanen".

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når musen din er over kartet blir musescroll til zoom.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn akkurat der.
  • + tegnet på høyresiden kan man velge mellom sjøkart, topografisk-kart og googlekart.
  • Nede i høyre hjørne kan dere med musen dra kart for å endre størrelsen.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Været

Ugyldig stedsnavn Norge/Møre_og_Romsdal/Fræna/Bjørnsund/. Stedsnavn skal være på formen Norge/Fylke/Kommune/Sted og må være en gyldig side på yr.no.

Referanser

  • Bjørnsundsposten 1. årgang (basert på lensmannen i Sund og Vågø, F.A. Hagerups utgreiing om forliset, fra 1. mars 1854).
  • Romsdalsmuseets årbok 2016 - Naturkatastrofer