Junker 52 (Hartvikvannet)

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Luftwaffe Junker 52
Ju52.jpg
Tekniske data
TypeFly
Lengde (m)18.9m
Bredde (m)29.5m
Toppfart (knop)265 km/t
Motor3× BMW 132T-2 stjernemotorer (830 hk)
Passasjerer16
Karriere
FlaggstatTysk
Dykket
TilgjengelighetNivå 1
Dykkedybde4-8m
Posisjon68° 33' 16" N, 17° 42' 8" Ø
Grzegorz Marsicki greqphotography
Grzegorz Marsicki greqphotography
Grzegorz Marsicki greqphotography
Ju52jv.jpg
Ju52ki.jpg
Junker52 Hartvikvatnet vingedetalj.jpg


Historie [1]

Man kunne nok bruke ganske mange ord for å fortelle om Luftwaffe`s arbeidshest Junker 52 som tjenestegjorde under alle fronter under den andre verdenskrig. Blant de mer kjente operasjoner JU 52 deltok i er vel muligens Genral Students angrep på Kreta i 1941 og Herman Gøring`s hjelp i form av transport av forsyninger til den innelåste 6. Arme i Stalingrad i 1942-1943. Også under invasjonen av Norge deltok relativt mange JU 52, blant noen av de mer kjente oppdragene i Norge er nok angrepene på Fornebu og Sola flyplass, og ved kampene rundt Narvik. Det finnes fortsatt mange gjenværende fly av denne typen rundt om i verden, og på bunnen i Hartvigvannet ca. 35 kilometer utenfor Narvik by, ligger vraket av en JU 52 som landet der under slaget i Narvik i 1940. Totalt elleve JU 52 landet på Hartvigvannet, og flesteparten sank der. Flere av flyene ble reddet under krigen og på 80-tallet, men fortsatt skal det ligge ytterligere to eller tre fly på bunnen. Vraket av denne JU 52 hviler på en dybde av fire til åtte meter rett til høyre for hvor elven renner ned fra fjellene, rett under fjellveggen...

Beliggenhet/Adkomst

Vraket ligger lett tilgjengelig i Hartvikvannet, ca 4 mil fra Narvik sentrum. Kjør til Vassdalen, ta til høyre ned Sørsideveien. Ca 200m etter at du har krysset broen over Vassdalselva hold til høyre ned mellom jordene på sørsiden av elven. Kjør så langt som bilen din kan ta deg.

Dykket

Ta på deg utstyret og hopp ut i elven fra der du stoppet. La deg drive med elven ned til vannet. Når du kommer til vannet, hold til høyre over sandbanken til det brått blir dypere. Der burde du gå nesten rett på flyvraket. Maksdybde nede foran vraket er bare 8 meter. Etter dykket, gå over sandbanken og utløpet av elven og i land. Følg så traktorveien tilbake til bilen.

Flyet er ribbet for mye opp igjennom årene. La resten ligge i fred.


Film

Film av Vidar Skålevik

Film av Espen Braathen

Film av Joern

3D modell

3D fotogrametri modell av motor:

Referanser

  1. Orginalt fra skovheim.org

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når musen din er over kartet blir musescroll til zoom.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn akkurat der.
  • + tegnet på høyresiden kan man velge mellom sjøkart, topografisk-kart og googlekart.
  • Nede i høyre hjørne kan dere med musen dra kart for å endre størrelsen.
  • Mer om hvordan opprette kart her.