Kompressor

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Uten kompressor hadde det ikke blitt noe dykking. En kompressor presser luft inn på flasker og øker trykket på flaskene.

En kompressor er et apparat som øker trykket i dykkerflasker ved at den presser luft inn flasken(e). De kommer i mange forskjellige størrelser og tyngder. Vanlige kompressorer leverer fra 80L/min til 480L/min+++.

Det finnes to forskjellige systemer til å dra selve kompressor-enheten:

  • Elektrisk motor

Det kommer kompressorer i alle klasser med elektrisk motor, utenom de aller kraftigste. Det er flere fordeler med en elektrisk kompressorer, man slipper å tenke på eksosen som kommer fra de bensindrevne og de er som oftest lettere. Det er noen ulemper med de elektriske også. De krever selvsagt strøm, så de er ikke like portable som noen bensindrevne kompressorer. De krever også ofte mye strøm, faktisk veldig mye. De små kompressorene klarer seg med en-fas 16A(rundt 100L/min), men skal man opp noe i størrelse så krever det fort tre-fas og kraftige sikringer. De krever mye strøm, fordi i en dykkerflaske under trykk er det lagret store mengder med energi.

  • Bensin motor

Gjør akkurat det samme som den elektriske broderen, øker lufttrykket på flaskene. Kommer i alle forskjellige størrelser og kvaliteter. Bensindrevne har noen fordeler kontra de som er drevet av elektrisitet. Det er for eksempel mulighet å ta med seg små til middels store kompressorer ut på tur, uten tilgang på elektrisitet. Man trenger heller ikke å tenke på om sikringer skal holde. Det er også noen ulemper: de bråker mer, koster litt mer og man må passe på at man får eksosen unna innsuget til kompressoren, slik at man ikke får forgiftet luft inn på dykkerflaska.


Kompressorbilitets faktoren

Filter

Kreves for å filtrere lufta. Filtrene tar ut urenheter i luften og all fuktighet. Filtre skal skiftes med jevne mellomrom og det kreves vedlikehold av dem.