Nordvard

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordvard
Norvard.jpg
Nordvard i New Orleans
Tekniske data
TypeMotorskip
Lengde (m)115
Bredde (m)16,5
Dypgående (m)7
MotorKockum M.A.N
Tonnasje4111
LastTorpedoer
Karriere
RederiDen tyske Kriegsmarine
Bygget1925 (S) Malmø ved Kockums Mek. Verkstad
JomfruturMot Arkhangelsk. Grunnstøtte.
DøptNordvard
SkjebneBombet
Dato forlis1944
Dykket
NivåNivå 3
Tilgjengelighetlett
Dykkedybde27-40m
Posisjon59.43963 N, 10.65639 E
Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.
Nordvard1.jpg
Sonarpicture: © Nordicexplorers
Sonarpicture: © www.gasss-tech.com

Historie

Nordvard ble bygd i 1925 av Kockums Mekaniske verksted i Malmø.

At skipet ikke ligger på havets bunn et annet sted enn Mossesundet er et lite mirakel. Skipet hadde flere uhell. På jomfruturen mot Arkhangelsk grunnstøtte skipet ved Kopervik. Skadene ble reparert, og Nordvard holdt seg flytende frem til krigen brøt ut, da skipet tok dekknavnet “Vestvard.”

16.september 1940 blir Nordvard hentet igjen av det tyske “piratskipet” Pinguin. Kapteinen ombord på Pinguin som hadde senket en rekke skip, bestemte seg for å kapre Nordvard, og sendte skipet til Bordeaux på den franske vestkysten for opplag og ombygging.

Under opplaget ble Nordvard bombet av allierte fly, men skipet slapp unna mens flere omkringliggende skip ble senket.

Oktober 1943 forlater Nordvard Le Havre, og drar mot Norge, og 23.mai 1944 ankommer Nordvard Son fra Tyskland. Nordvard blir liggende i Moss og har kun korte ruter i Oslofjorden.

28.12.1944 blir Moss og Horten bombet. 126 tonn bomber blir sluppet over Moss, i tillegg blir det utført slipp for Milorg og minelegging i Oslofjorden.

Nordvard får en fulltreffer like bak pipen (bomben går trolig tvers igjennom byssa) og synker mens den ligger for anker. Offisielt omkommer 37 personer, men tallene er meget usikre (det var fest ombord på Nordvard natten skipet ble bombet).

I dag hviler Nordvard på mellom 28 og 37 meters dyp rett utenfor mølla i Moss. Skipet ble vinteren 2007 tømt for olje og åpnet for dykking. Videre undersøkelser av vraket avdekket ammunisjon og forsvaret skal på ny evaluere om ammunisjonen er utgjør noen fare.

Dermed er vraket inntil videre ilagt dykkeforbud

Historie av skovheim [1]

Det tidligere svenske skipet Nordvard ble bombet i senk i Moss havn i Østfold fylke under et alliert bomberaid den 28. desember 1944 mot Horten og Moss, hvor også M\T Holmengraa og den tyske ubåten U 735 gikk ned. Nordvard var utpekt fra tyskernes side som moderskip for tyske S- R- og E- båter, og var lastet med torpedoer og synkeminer da det ble senket. Nordvard ble kapret av den tyske hjelpekrysser Penguin det Indiske hav i september 1940, og deretter sendt til Bordeaux i Frankrike og satt inn i tysk miltær tjeneste. Fangene fra Nordvard ble den 3. Mai 1941 sendt tilbake til Norge med det tyske skipet Donau etter flere måneder i tyske fangeleire. Da det allierte angrepet var over om natten den 28. Desember, er det antatt at nærmere sytti tyskere omkom. Vraket ligger i dag rett utenfor cellulosefabrikken i Moss, hvilende på styrbord side. Dykking på vraket begrenser seg til ukene i sommerferien på grunn av fabrikken like ved. Dybden på Nordvard går fra tjuefem til førtifem meter. Et annet mindre vrak ligger også tyve meter fra Nordvard`s baug ( se Alstein for mer informasjon )

Hvordan komme seg dit

Båt fra Moss sentrum eller Son

Dykking

Nordvard hviler i dag med 100 graders slagside, halvt nedsunket i mudderet utenfor Lantmännen (tidligere Moss Aktiemøller) i Mossesundet. Sikten er tidvis null i området da Vansjø har sitt utløp rett ved vraket av Nordvard. Det må søkes om tillatelse for å få dykke på Nordvard.


Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.


Info

Moss Undervannsklubb

Referanser

 1. Orginalt fra skovheim.org