Ranfjorden (Mo i Rana)

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

<display points> 66.269067, 13.879852|Ranafjorden 66.257113, 13.735056|straumen straumsnesset, sterk straum 66.23058, 13.65225|D/S Ranheim Frakteskip senket under WW2 66.257942, 13.724585|straumen rolig veggdykk, svøm østover 66.256975, 13.730335|straumen Rolig veggdykk, lite strøm </display points>


Ranfjorden (Mo i Rana)
Posisjon66.257735 N, 13.786469 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Foto:Wiggo
Foto:Wiggo

Dykkested

Ranfjorden består hovedsaklig av fjellsider og mudderbunn. Det er generelt lite liv i ranafjorden og den har over lengre tid vært særdeles forurenset av industrien. På sitt værste

eksisterte det ikke tang og tare innerst i fjorden, men det har i den senere tid tatt seg opp betraktelig.

Foto:Wiggo

Alikevel er det noen pærler for sportsdykkere i Rana fjorden. Noen av dem er serdeles frodige pga straum og bergformasjoner, noen vrak er det også.

Her er et kart og kort info om noen dykkeplasser og de fleste vrakene

Rana.jpg


Hauknes- vrak av en sjark

Liten sjark ligger på 15-16msv ved hauknes badestrand. Sving av fra E-6 til badestranden, men i stede for å kjøre ned til stranden så svinger man til høyre ned til småbåtene. Sjarken ligger til høyre for kloakkhuset. Liten morsom båt som ligger rett opp og ned.

Yttervik Camping

Sving av E6 ned til campingen og følg veien helt til ned ender på en liten gressslette. Er en vegg rett utenfor området som går til ca 30 meter, veldig enkelt og kjapt dykk.

Ikke spesielt mye å se.

Foto:Wiggo
Foto:Wiggo

Lite vrak fra WW II

Kjør til badestranden i Alteren og parker ved parkeringsplassen der. Rett ut er det en odde, tar man kurs rett ut fra den odden treffer man et knust fly fra andre verdenskrig.

Straumen

Ca en halv times kjøring fra sentrum mot Nesna, svinger man av ned mot straumen og følger veien. Dette er kanskje en av de fineste og frodigste dykkeplassene inne i ranafjorden, pga straumen. Straumkjeften er kanskje en av de heftigste plassene i straumen du kan dykke. Straumen kan komme opp i 7Nm/t og det er rikt på liv. Den dypere delen er vegg ned til noen å hundre meter. Man bør være obs på strømmen !

Ønsker man roligere dykk kan man dra over på vestsiden av kjeften. Her er den en mere moderat vegg , ikke fult så mye liv men likevel bra dykk. Bildene er tatt fra vestsiden.

Straumen.jpg

flere bilder