Syltøy

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Syltøy
Posisjon60.320745 N, 4.980849 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
kart: Stig

Dykkeplass:

Syltøy dykkested (Flågøy)

Dybde:

5-25

Kjøretid fra Bergen sentrum:

35-40 min

Fot:Grzegorz Marsicki
Fot:Grzegorz Marsicki
Fot:Grzegorz Marsicki

Kjørerute:

Kjør mot Sotra, ta til venstre i rundkjøringen etter tunnelen. Mot Fjell og Sund. Ta første vei til høyre etter Fjell kirke, mot Møvik. Følg veien videre fra Møvik og ta til venstre hvor det står Syltøy og Algrøy. Når du kjører over broen tar du til venstre mot Syltøy. Følg denne veien helt til du kommer til en stor busslomme på venstre side og et skilt merket Flågøy med innkjørsel til høyre.. Der ser du broen du skal parkere ved. Kjør over broen og parker på venstre side langs veien, Ikke parker på liten parkeringsplass direkte til venstre etter broen, dette er en Privat parkeringsplass. Følg stien mot det lille nøstet.

Mat:

kamskjell, blåskjell, torsk, flyndre, breiflabb, krabbe. Kan også finne rødspette og kuskjell.

Dykking:

Dette er et spennende og interessant dykkested.Det er veldig varierte bunnforhold,du finner det meste på dette dykket.

Følg stien til du kommer til kaien,ca 100 m fra bilen.Gå uti fra kaien og ut mot høyre. I området rundt kaien er det mye liv og farger.Du vil se usedvanlig mange anemoner som er røde,fiolette,oransje, blanding av de førnevnte farger og til og med anemoner som er kamoflasje(mørke grønnt mønster på lyse grønn kropp) farget !

Det er 5 meter dypt utenfor kaien.Det kan være litt motstrøm i flo\\fjæreskiftet siden det er en noenlunde smal passasje.

Følg ”dalen” utover til sandbunnen går delvis over til fjell.Fortsett rett frem til du er på ønsket dypde(på ca 25 m begynner et stup som fører ned til ca 50-60 m).Hvis det er en soldag anbefaler jeg at du prøver å legge merke til de fantastiske lyskontrastene som oppstår i de spesielle dalene i berget på veien nedover.

Ta så til høyre og fortsett til dykketiden er halvert.På denne turen vil du høyst sannsynlig komme over noen majestetiske anemoner som hersker i ensomhet midt på et tomt fjell.Det er et imponerende syn.Hvis du kommer langt nok vil du se at sandbunnen som var på 50-60 meter nedenfor stupet begynner å stige helt til du møter sandbunnen på den dybden du er på.Deretter kommer et nytt område med fjellformasjoner.På 10-15 meter finnes noen enorme kampsteiner som danner små huler under seg hvor alskens smådyr samler seg,også dødmannshender og forskjellige svampdyr. På sandbunnen er det hele tiden gode muligheter for å finne kamskjell.

Det er et rikt fiskeliv her(i mindre grad på vinteren) med store forekomster av blåstål,rødnebb,smålyr,flyndre og til tider torsk.

På tilbakeveien er det en fin tur å følge sanbunnen på 10-15 meter som fører helt tilbake til utgangspunktet,rett utenfor kaien.

Et alternativ til denne dykkeruten er å svømme mot venstre i begynnelsen.Der er det også en kombinasjon av berg og sandbunn,men sandbunnen er mer preget av en mudderaktig overflate.Det beste dykket er mot høyre.Dette er et av de beste dykkestedene i Hordaland P.G.A den store variasjonen i bunnforhold,de store kampsteinene som er et svært sjeldent syn på dykkesteder,masse nydelige kjempestore anemoner !, rikt dyreliv –fisk,mange forskjellig arter sjøstjerne,mye kamskjell,til og med Østers-

Info laget av Stig.

Dykkeplass B

Man må gå fra parkeringsplassen retter etter broen ved Dykkeplass A. Følg stien til man kommer til en liten sandstrand og et naust. Svøm ut herfra og østover. Da kommer man ut på en vegg som går til ca 30 meter. Når man kommer opp over veggen igjen etter ca 15-20 min vil man komme opp på et platå der det kryr av sjømudderbunnsroser. Er et veldig fint syn for dykkere som liker anemoner og nakensnegl.


Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.