Texaco Lekteren

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Texaco Lekteren
Texaco-Lekteren-Hekk.jpg
Roret på lekteren
Tekniske data
TypeLekter
Karriere
ByggetStettin, Polen ved Nüscke & Co
Andre navnND 31 / No 186
Dato forlisMuligens 23.08.1943
Dykket
NivåNivå Teknisk dykking
Dykkedybde55 m
Generell tilstandI god stand
Posisjon63.450245 N, 10.327481 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Avfotografering av plansje © Blueye Robotics - CC BY-NC-SA 3.0

Historie

Texacobrygga er en lett tilgjengelig dykkeplass i Trondheim som ofte brukes til kurs- og trening, eller kortreist hverdagsdykking. Nedenfor veggen som går ned til 55-60 m dyp, ca 75 m Nord-Øst fra Texacobrygga ligger vraket av en stållekter. Historien til vraket er i hovedsak ukjent. Vraket lå tidligere registrert på Havsport sin digitale dykkeguide, med informasjon om at vraket het ND 31 (ODER), og at det angivelig gikk ned 23.08.1943. Kilden for denne informasjonen er i følge Kaj Magnar Sjølie hos Havsport krigsdagboka for Midt-Norge.

Etter dykkere begynte å besøke vraket, ble en plate med produksjonsinformasjon funnet på utsiden av karmen til lasterommet, på babor side rett foran roret. Etter å ha fått avfotografert og studert platen grundig, er det mulig å lese av følgende informasjon:

Plate med produksjonsinformasjon © Blueye Robotics - CC BY-NC-SA 3.0

SHIFF No 186
ERBAUT VON
NÜSCKE & CO
SCHIFFSWERFT KESSELSCHMIEDE
MASCHINENBAUANSTALT ACT.GES
STETTIN

Vraket er altså Skip Nr 186, bygd av Nüscke & Co i Stettin, Polen. Ut fra denne informasjonen kan det kanskje være mulig å identifisere lekteren og dens historie.

Dykket

Vraket ligger på ca 55 m dyp, og dermed et teknisk Trimix dykk. Det er fult mulig å gjøre dykket fra land. Svøm rett ut parallelt med berget på Øst-siden av bukta ved Texaco brygga. Vraket ligger på tvers tett inntil veggen. Vraket er forholdsvis lite, og man trenger ikke så veldig mye bunntid. Det er noen detaljer på vraket, som ror, vinsj og plate med produksjonsinformasjon.

Det ligger et anker på 25-26m ca rett NØ fra odden på østsiden av vika. Det er godt begrodd, kan muligens høre til lekteren og kan nås med vanlig sportsdykkersertifikat. Ankeret er ikke veldig lett å finne, men ligger på skrånende sand/grus-bunn SØ for noen berg på 23-26m dyp rett ut fra bukta. Det enkleste er antakeligvis å gå ut fra det østlige hjørnet på brygga ned til noen småvegger/berg som starter på rundt 20m. Ta til høyre og følg berget på 25-26m. Ankeret finner du da når det er slutt på berg og det flater ut til skrånende sand/grusbunn.

3D modell

3D fotogrametri modell av produksjonsplanse:

<sketchfab width="320" height="240">db90add617584f7e823bb3a30fbbb8ef</sketchfab>