Tirpitz

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Tirpitz
Tirpitz.jpg
Tekniske data
TypeSlagskip av Bismarck-klassen
Lengde (m)253.6
Bredde (m)36.0
Dypgående (m)9.9-10.6
Toppfart (knop)30.8
Motor163026 HK
Deplasement53,500
Last4 × Arado Ar196A-3
Mannskap2608
Karriere
RederiKriegsmarine
Bygget2 November 1936 ved Kriegsmarinewerft Wilhelmshaven
FlaggstatTyskland
Jomfrutur1 April 1939
SkjebneSenket av britiske fly
Dato forlis12 November 1944
Dykket
NivåNivå 2
Dykkedybde10-20m
Generell tilstandOpphugget
Posisjon69.643744 N, 18.792114 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Tirpitz senket 1945 Kilde: Wikipedia
Tirpitz i Altafjoden 1944 Kilde: Wikipedia


Historie

DKM Tirpitz var det største slagskipet i den tyske krigsmarinen, Kriegsmarine, under andre verdenskrig. Skipet var søsterskip til slagskipet DKM «Bismarck», og oppkalt etter den tyske marineminister og storadmiral Alfred Freiherr von Tirpitz. Tirpitz ble bygd ferdig etter «Bismarck», men ble brukt mye på samme måte, i jakten på allierte handelsfartøy i Nord-Atlanteren.

Som et resultat av de britiske kommandoraidene på norskekysten, som f.eks. Måløyraidet, ble «Tirpitz» sendt til norskekysten og fjordene der. Her utgjorde slagskipet en trussel mot de allierte ishavskonvoiene til Sovjetunionen og bandt opp ressurser for den britiske marinen. «Tirpitz» gikk svært sjelden til sjøs, men tilstedeværelsen var en trussel i seg selv. Trusselen var nok til at det i september 1943, mens skipet lå i Kåfjorden i Alta, ble satt i gang en risikofylt operasjon med små miniubåter (Oprasjon Source). Sprenglegemer ble plassert under «Tirpitz», og man lyktes i å skade skipet slik at det ikke lenger var sjødyktig og trengte reparasjoner.

«Tirpitz» ble til slutt senket ved Håkøya utenfor Tromsø den 12. november 1944. Avro Lancaster bombefly fra RAF 617. og 9. skvadron, utrustet med Barnes Wallis tallboy-bomber, utførte bombingen. 1 204 av mannskapet ble drept. 806 overlevde, mens 82 ble reddet ved at redningsmannskapene skar seg inn gjennom skutesiden.

Kilde: wikipedia

Dykkested

Skal du til Tromsø og har planer om å dykke, er det vel ganske naturlig å ta en tur ned til slagskipet Tirpitz. Det meste av skipet er opphugget, men det ligger faktisk ca.15000 tonn skip igjen på bunnen. Mesteparten er begravd av slam og olje, men med litt falkeblikk finner man ganske mye rart.

Ankomst

Skipet ligger på Håkøya ca.15 min fra Tromsø. Omtrent ALLE i Tromsø vet hvor dette er så, det er greiest å spørre seg frem hvis en ikke finner det. Det går en vei rundt hele øya, og om du tar til høyre eller venstre etter broen er det samma. Det er bare en vei som fører dit og svært enkelt å finne frem. Det står også skilt rett før dere kommer til plassen. Det står en rød løe ved veikanten også. Parker bilen der og gå ned til sjøen.

Dykket

Det er en gammel fortøyningsbrygge på stedet hvor skipet ligger. Den er ganske stor, så dere kan ikke unngå å se den. Gå ut fra høyresiden av brygga og svøm på skrått mot venstre utover, da finner dere mest.

Det varierer mellom 10 - 20 meter og det er mange skarpe kanter på bunnen, så det er kanskje ikke så lurt å subbe bortover.

Og når du likevel er å besøker Tirpitz, så ta deg fem minutter ved monumentet som ble reist etter krigen. Metallplaten som det er laget av er fra selve skroget til Tirpitz. Tykkelsen er utrolige 7 cm....

OK. da er det bare å gå i vannet.

Kart

Tirp.gif


Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Mer info og historie om slagskipet

Tirpitz wikipedia på norsk

Tirpitz wikipedia på engelsk noe mer utfyllende