Turøy lille bro

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

Fil:.jpg

Skorsundet
NivåNivå 1
TilgjengelighetMed bil.
ParkeringParkering rett ved dykkestedet.
Dybdeforhold0-32
Type bunnKløfter med tareskog og sandbunn.
StrømLite strøm. Kan være store dønninger som gjør det vanskelig å komme opp av vannet etter dykk.
Levende livMye tare på høyre side av broen (Rute 1 og 2).
Posisjon60.458847 N, 4.933548 E
Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.
Tur1.jpg

Dykkeplass: Turøy, lille bro (Skorsundet)

Kjører en over brua ved Solsviksundet ser en flere broer fremme på venstre side. Dette er broene ut til Turøy. Her er det dykkemuligheter! Kjør videre over brua ved Svelgensundet, og ta av til venstre like etter denne broa. Du er nå på vei mot Turøy. Ven den første lille broa som en kommer til er det en stor, gruslagt parkeringsplass på venstre side, like før den lille broa. Her er det ideelt å parkere bilen.

Veiprosjektet som gav veien ut til Turøy demma opp det meste av sundet der den lille broa er i dag. Det er kun en smal passasje for vann, og småbåter igjen. Her er det ganske grunt, 5-6 meter, men det er lite strøm gjennom her. Dette gjør det mulig for oss å dykke gjennom denne passasjen. Det er også lagt opp mye stein her, noen plasser er dette ideelt for å komme seg ned til vannet, da steinene er store, og ligger trygt og godt festa. Vær forsiktig dersom du krysser veien med tungt dykkerutstyr. Det er ikkje så lett å bevege seg kjapt ut av veien om det skulle komme en bil i stor fart.


En dykker i hovedsak enten på den ene eller den andre siden av brua. Og her kommer tre rute alternativer


 • Rute 1: Over veien og ned i steinrøysa (orange)*

Her må du altså krysse veien, klatre over autovernet og gå ned i steinrøysa, for å komme til vannet. Det anbefales å heller gå to eller tre ganger med utstyret, enn å forsøke å komme seg ned med alt utstyret på. Det er ikkje spesielt gøy å falle med fult dykkerutstyr på. Vel nede er det innerst i viken, overgangen mellom berget og steinfyllingen som egner seg best for å komme seg ut i vannet. Det går revner i fjellet nedover og utover fra denne startplassen. Her er det fint å svømme i starten av dykket. Det er mye tareskog her, så en får den gode følelsen av å svømme inn iblandt undervannstrærne på leting etter det som måtte trives her. Det som verkeleg ser ut til å trives her er leirduer. Bunnen er overstrødd med små rød-orange frisbeer. Det ser også ut til at skyteferdighetene til ”jegerne” kunne vore noe bedre, for de fleste leirduene er faktisk hele…

En svømmer utover (husk å ta kompasskurs) til det er på tide å returnere. Da kan en svømme litt utover på sten og grus bunnen på veien tilbake. Maksdybde på denne ruten er i verste fall 30 meter om en svømmer langt utover før en snur. Ellers så holder dybdene seg på riktig side av 20 meter. Om en har tatt riktig kurs tilbake kommer en opp der som en startet, eller på en eller annen plass langs steinfyllingen til brua. Uansett er det relativt enkelt å komme seg opp på land herfra.

Dykket passer for alle, typisk maksdybde/tid: 21m / 45- 50min


 • Rute 2: Under broa og langs veggen på venstre side (gul)*

På dette dykket velger en å gå ut fra under selve brua. Her er det, på venstre side, vei som går helt ned under brua. Under brua er det store steiner som det går fin an å klatre ned til vannet på.

Det er ikkje særlig mye strøm som går igjennom her. Om det skulle være noe vil det fort forsvinne når en kommer seg ned under 9-10 meter. En dykker langs veggen på venstre side, og utover. Forholdene her er litt annerledes enn på rute 1. Det er ikkje så mye revner i fjellet. Her går veggen stort sett rett ned på stein/grus bunnen. Følg veggen utover til det er på tide å snu. Svøm da ut fra veggen, og følg samme veien tilbake som en gjør på rute 1.

Dykket passer for alle, typisk maksdybde/tid: 21m / 45- 50min


 • Rute 3: Den grunne sandbunnen (brun)*

På dette dykket vil en dykke på innsida av brua og ut på sandslettene som ligger her. Det er ganske grunt her og selvsagt mye sand og endel mudder. Endel av dette kommer uten tvil som følge av brobygginga, og at det ble mindre gjennomstrømming av vann etter at broa kom. Ute på sandbunnen trives kamskjell og flatfisk. Da det jo dykkes endel her er det blitt litt redusert bestand av kamskjell desverre.

En tar går ut i vannet fra i overgangen mellom steinfyllinga og berget. Her flyter det ofte litt drivgods, så pass på når du går ut, at du ikkje vikler deg inn i noko, eller tråkker på noko skarpt. Kva vei en velger å starte ut på denne ruta avhenger av kor lett du ønsker å finne tilbake, og igjen, kor flink du er på å navigerere under vann. En kan godt ta sikte på å svømme rett utover sandsletta et stykke, før en dreier av mot fjellveggen på din venstre side når du svømmer utover.(Sjekk på kompasset kva retnining den ligger.) Nå kan du følge denne veggen tilbake til startstedet.

Dykket passer for alle, typisk maksdybde/tid: 18m / 45- 50min


Photo

Ff.jpgFot: Grzegorz Marsicki

Video

Video by Evie & Tomas

Kart

tur2.gif


Laster kart...

Karthjelpen:

 • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
 • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
 • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
 • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
 • Mer om hvordan opprette kart her.

Vær

<yr>Norway/Hordaland/Fjell/Turøyna~2211662/</yr>