Turøy stor bro

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Turøy stor bro
Posisjon60.454044 N, 4.922218 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Stor.jpg

På Turøy har man en rekke dykkeplasser, av disse er vestsiden av den store broen mitt favorittsted. Info fra Bård S:

Adkomst:

Følg riksvei 555 mot Sotra og ta av mot Øygarden i rundkjøringen etter Kolltveit tunnelen. Fra rundkjøringen bruker du omtrent 15 minutter før du står på broen over Svelgen sundet. Da er det på tide å sakke farten og sette på blinklyset til venstre fordi avkjøringen til Turøy kommer like etter broen. Etter noen minutter på Turøyveien står du midt oppå Turøy bro og da er det på tide å se ut høyre vindu og se etter bølgebryting. Om bølgene slår høyt er dykking på nordsiden(høyre) av broen uaktuelt, du må da begrense deg til sydsiden(venstre) eller finne deg et annet sted. Parkering gjøres på venstre og høyre side av veien like etter broen.

Ihopp og Ilandstigning:

Som du snart vil oppdage står bilen midt oppå en øy forbundet til Turøy med enn steinfylling og det er noen meter ned til vannflaten og det kan bli litt klyving. Som figuren viser har vi fire godt utprøvde ihoppsteder hvor den i nord og den i vest inkluderer en del klatring, mens de to i øst er lettere å ta seg ned. Samtidig med ihopp bør du har gjort deg en formening om hvor du skal klyve i land. Foruten nord er det greit å komme seg på land rundt hele øyen, men distansen tilbake til bilen kan variere litt.

Dykking:

Din største fiende her er uten sammenligning bølgene. Hvis havdønningene slår inn kan du bare glemme å gjøre ihopp og ilandstigning øst og nord på øyen... og det er jo litt synd da dette er de beste stedene. Men det finnes jo alltid muligheter til å fjuske litt og en metode mye brukt er å gjøre ihopp syd på øyen å ta en tur nordover før retur. Men i forbindelse med dette er en noen feller en må være obs på og de skal jeg komme tilbake til.

Nordvest på øyen går steinfyllingen over til Turøy og denne finner du på nordsiden helt ned til 20meter hvor den går over i sandbunn. På vestsiden av øyen følger en vegg fra noen og 30 meter i syd til rundt 20 i nord. Veggen begynner først ved 10+ meter og grunnere enn 10 meter finnes en utrolig flott tareskog hvor jeg har sett et monster av en steinbit. I syd skråner øyen ned i dypet ord er egentlig ganske kjedelig, men du finner litt kamskjell og flyndre her. På Østsiden nordver mot steinfyllingen er bunnen jamt 10-13 meter med vegg på din høyre side med en rekke horisontale sprekker. Helt innerst i kroken på en liten steinhylle har jeg ofte tatt stor breiflabb(dagens middagstips;)). Rundt hele øyen finnes sandbunn på rundt 30+ og siden man fort havner på rundt de dybdene kan en passende gassblanding være et godt forslag.

Feller å gå i:

Som sagt ligger øyen litt ekkelt til slik at bølgene fort kan bli et problem, spesielt merkes disse på østsiden og i nord. Jeg har merket strøm under broen, faktisk sterk nok til at jeg måtte dra meg etter tareblad for å komme igjennom. Ser man disse to faktorene sammen ser man fort at om man svømmer nordover fra syd for å komme under bølgene bør man kjenne litt på strømmen slik at man kommer seg tilbake i god behold. Skulle uhellet være ute kan det være greit å ha i mente at det er ofte lettere å komme seg opp inne i kroken i nordvest like ved steinfyllingen da bølgene dempes litt av et skjær like ved. Har også hørt om folk som har svømt ut på sandsletten øst av øyen og ikke funnet tilbake, så ta med kompass eller hold siden hvis du ikke har veldig lyst på 30meter oppstigning i frie vannmasser .

Ruter:

Jeg vil ikke nevne nen spesielle ruter her, men en vanlig prosedyre er jo å starte i nord og svømme rundt øyen, dette tar omtrent 60 min. Mitt råd er å finne et egnet sted å gjøre ihopp svømme på måfå.

Ruter jeg svært gjerne vil prøve: Like nord for øyen ligger et skjær som jeg tror kan by på noen fantastiske opplevelser og hvordan det ser ut videre mot nord overlater jeg til fantasien. Et annet alternativ er jo å krysse sletten på 30 meter til andre siden av broen og se hvordan det er der.... Og hvis du gidd kan du svømme sydover da treffer du til slutt båthavna på Turøy

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

where not to go without a boat

Avoid the climb of hell!

Stor2.jpg
Stor3.jpg
Stor4.jpg

Vær

<yr>Norway/Hordaland/Fjell/Turøyna~2211662/</yr>