Beaconsfield

Fra Dykkepedia
Hopp til: navigasjon, søk
Beaconsfield
BeaconsfieldPropell1X.jpg
propellen
Tekniske data
TypeLasteskip
Lengde (m)82,3 (270ft)
Bredde (m)10,4 (34ft)
Dypgående (m)7,5 (24,5ft)
Toppfart (knop)11 knop
MotorDamp 2cyl
Tonnasje1736 grt
Deplasement1118nrt
LastKull
Karriere
ByggetNewcastle ( UK ) 1887 ved Willington Quay
Skjebnegrunnstøtte og sank
Dato forlis07.04.1905
Dykket
GPS posisjonN:63°02,495' E:007°21,307'
NivåNivå 2
TilgjengelighetBåt nødvendig
Dykkedybde24-32 m
Generell tilstandtemmelig nedbrutt
Posisjon63° 2' 30" N, 7° 21' 18" Ø
BeaconsfieldBaug3x.jpg
BeaconsfieldSkrog.jpg
BeaconsfieldKulturminne.jpg
BeaconsfieldBaug.jpg
Propell3, BaconsfieldEdit.jpg
Beaconsfield-1877-press avisutklipp.jpg
Beaconsfield.jpg

Historie [1]

Beaconsfield ble sjøsatt 26/07/1877 med byggenr 3 av Tyne Iron Shipbuilding Co ved verftet Willington Quay. Skuta var ferdistilt i september samme år. Den var utstyrt med en 2cyl dampmotor på 160hk (nhp) fra North-Eastern Marine Engineering Co Ltd (Sunderland)(sylinderdimensjon 32" og 61" x 36") med den karakteristiske 4 blas propellen.

Den fikk registreringsnr 76646. Det er registrert 2 eiere men 3 eierforhold, siste eier står oppført 2 ganger med forskjellig adresse:

-1877 George Cleugh, North Shields

-1888 John N Wilson, Newcastle

-1904 John N Wilson, Tynemouth


Damperen Beaconsfield forsvant i dypet ved Bjogna den 7 april 1905 under en reise fra Kristiania til Trondheim med en last av kull. Beaconsfield grunnstøtte på Bjogna under sterk vind og snebyger. Skipet skled senere av grunna og sank ved Sjurstarene på nærmere tretti meters dyp med mastene over vannflaten. Ombord på skipet er kaptein J. Jensen og en besetning på fjorten mann samt en los sammen med en tollvakt, men ingen kommer til skade under ulykken. Vraket ble i dagene etter grunnstøtingen sjekket opp av bergingsbåten Stærkodder, og dykker var nede på vraket for å sjekke ut tilstanden, men skadene var for store på skipet til at en bergingsoperasjon kunne iverksettes. Dermed var Beaconsfield`s historie slutt, og her ble vraket liggende i fred frem til Nils Aukan gjenfant vraket på åttitallet. Vraket ligger på en dybde av tjuefire til trettito meter, og er temmelig brutt ned. Baugen ligger dypest, og skipet har noe slagside mot styrbord. Akterskipet ligger helt flatt mot styrbord, med propellen ruvende til værs. Omtrent midt i skipet ligger dampkjelene med posisjon N:63°02,495' E:007°21,307'

Bjogna ligger i åpent vann og her har mange skip forlist gjennom tidene. Rundt grunna kan man fortsatt se restene etter dampskipet Wavelet og mange andre skip. For å komme ut til Bjogna må man ha pent vær og en båt...


Dykket

Man klarer å ta en rask kikk over hele vraket på ett dykk. Dersom man går ned ved dampkjelene bør man først svømme mot baugen, da denne ligger dypest. Dersom man fortsetter litt forbi baugen og ser seg tilbake får man et flott syn, selv om baugen er i ferd med å gå i oppløsning. Deretter kan man svømme bak til propellen som står oppreist i vannet. Propellbladet som peker ned er knekt i to, men de tre andre er intakte. Til slutt kan man svømme tilbake til de to dampkjelene, før man starter oppstigning. Dersom man har tilgang på nitrox er dette klart å foretrekke. Vraket ligger omtrent rett øst-vest, med baugen pekende østover. Stol derimot ikke på kompasset nede på vraket.

Film

Været

Ugyldig stedsnavn Norge/Møre_og_Romsdal/Eide/Bjugna/. Stedsnavn skal være på formen Norge/Fylke/Kommune/Sted og må være en gyldig side på yr.no.

Referanser

  1. Orginalt fra skovheim.org
  1. http://www.tynebuiltships.co.uk/B-Ships/beaconsfield1877.html

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når musen din er over kartet blir musescroll til zoom.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn akkurat der.
  • + tegnet på høyresiden kan man velge mellom sjøkart, topografisk-kart og googlekart.
  • Nede i høyre hjørne kan dere med musen dra kart for å endre størrelsen.
  • Mer om hvordan opprette kart her.