DIR

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk

DIR' (forkortelsen for Doing It Right) et helhetlig system for å drive apparatdykking som ble utviklet av medlemmer tilhørende Woodville Karst Plain Project og nå undervist av Global Underwater Explorers. DIR dykking legger vekt på grunnleggende ferdigheter, teamarbeid, miljøbevissthet og bruken av strømlinjeformet og enkelt utstyr. Ofte omtalt som Hogarthian konfigurasjon etter dykkeren Bill Hogarth Main. Målet ved DIR filosofien er og øke sikkerheten ved hjelp av standardisert utstyr og prosedyrer for forebygging og behandling av krisesituasjoner, da særlig tom for gass situasjoner.

Bakgrunn

Grunnleggerene av DIR systemet mente og mener at en av dykkerindustriens største utfordringer er at grunnutdanningen for sportsdykking går alt for fort. Dykkerkandidatene har alt for få timer i vannet på det tidspunktet de bli sertifisert som dykkere. Dette fører ofte til at dykkerene ikke tilstrekkelig mestrer grunnleggende ferdigheter slik som oppdriftskontroll og trim(posisjon i vannet). Dette fører igjen til mer stressede dykk og mindre dykkeglede blant dykkerene. DIR dykkemetoden fokuserer kraftig på de grunnleggende og fundamentale dykkerferdighetene i den hensikt at det skal gjøre dykkeren mer komfortabel i vannet og gjøre opplevelsen enda mer morsom. Med de grunnleggende ferdighetene i orden gjør man det lettere for dykkeren til å fortsette mot mer komplekse og krevende dykk, samtidig som man ivaretar sikkerheten. DIR dykkeren legger også vekt på konseptet med "muskelminne". Ved at dykkeren regelmessig øver på kritiske øvelser, slik som krandrill og luftdeling. Bakgrunnen for dette er at man mener dykkeren da vil være i bedre stand til å handle riktig i en nødsituasjon.

Helhetlig konsept

DIR dykking blander sammen sikkerhet, beredskap, teamarbeid og en standardisert robust utstyrskonfigurasjon. Selv om DIR dykking ofte blir sett på som en "utstyrsfilosofi" så er dette bare en liten del av konseptet. Det er like viktig hvilken måte man tilnærmer seg dykkingen på. Et eksempel er hvordan DIR dykkere jobber i team. Siden DIR dykkeren er et medlem av et team stiller det større krav til undervannskommunikasjon. Dykkerene må hele tiden ha en god kommunikasjon, derfor er faren for at de mister hverandre betraktelig redusert. Dette fører igjen til et mindre stressende dykk.

Omstridt

DIR blir veldig ofte gjenstand for opphetede debatter. Mange føler at navnet "Doing It Right" impliserer at alle andre er "Doing It Wrong". Fra DIR leiren blir det hevdet at "Right" i denne sammenheng tilsvarer det norske ordet "grundig" og ikke "riktig". Det er likevel et omstridt tema. En annen ting som også opprører mange er at man ikke kan "velge og vrake" i ideene systemet har. For å være DIR må du følge alle ideene på grunn av DIR sin helhetlige tenkemåte. Dermed vil ikke folk som liker utstyret kalle seg DIR uten at de også adopterer tankesettet. Eller om man velger å følge tankegangen, men velger annet utstyr kan man heller ikke kalle seg DIR.

Fra DIR leiren hevdes det at hele poenget med standardiseringen er fordelen med å ha en standard. Slik at man enkelt kan velge en alternativ dykkekamerat, erstatte ødelagt utstyr og stresse mindre med utstyret. Motstanderne mot denne tankegangen hevder at mangelen på valg og tilpasninger gjør utstyret mindre optimalt i noen sammenhenger.

Stroke

Bruken av det negativt ladde ordet "stroke" for å karakterisere alle som ikke dykker DIR har også vært et problem. I den utstrekning ordet fortsatt blir brukt er det gjerne som en bemerkning DIR dykkere i mellom. Bruken av ordet til å karakterisere andre har stort sett forsvunnet i Norge. Stroke, stammer av beskrivelsen på en dykker du ikke vil dykke med, grunnet holdninger og utstyr.

Zealots

Et annet stridstema er DIR-zealots som med overdrevent mye brask og bram annonserer hvor perfekt systemet er, uten egentlig å vite noe særlig om det. Samtidig som de kritiserer alle andre måter å dykke på. Noe av bakgrunnen for striden er også den mest høyrøstede grunnleggeren av DIR systemet George Irvine.

Mindre kontroversielt

DIR dykking er mye mindre kontroversielt nå en det var bare for noen få år siden. Mange av metodene og teknikkene som DIR dykkere bruker har nå blitt adoptert av mer mainstream dykkeorganisasjoner.

Utdanning

Man kan få DIR utdanning gjennom følgende organisasjoner:


Eksterne lenker