Lade Lekteren

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Lade Lekteren
Lade lekteren baug.png
Trinn i baugen av lekteren
Tekniske data
TypeLekter
Lengde (m)ca 20 m
Bredde (m)ca 3 m
Karriere
Dykket
Dykkedybde38 m
Generell tilstandI god stand
Posisjon63.455417 N, 10.4375 E
Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.
Hekken på lekteren © Blueye Robotics - CC BY-NC-SA 3.0
Luke bak i lekteren © Blueye Robotics - CC BY-NC-SA 3.0
Murstein ombord i lekteren © Blueye Robotics - CC BY-NC-SA 3.0
Tegning fra NTNUs rapport fra utgravningene av Perlen, som viser hvordan lekteren lå oppå vraket av Perlen
Avisartikkel fra Adresseavisen 2. oktober 1967 som forteller om nytt funn utenfor Lade
Avisartikkel fra Adresseavisen 3. oktober 1967 som forteller den sansynlige historien bak lekteren

Historie

Vraket ble gjenoppdaget av Project Baseline Trondheim ved hjelp av sidescan/ekkolodd 16. september 2018. Samme dag ble Blueye Robotics med ut til vraket, og fikk bekreftet at det var snakk om en liten lekter.

Vraket ligger ikke registrert på Dykkepedia eller Havsports dykkeguide for Trondheimsfjorden. Vraket ligger på 37-38 m dyp vest for Kjerringberget på Lade, ikke langt fra det historiske vraket Perlen. Ombord i lekteren kan det se ut som der ligger en del murstein, noe Perlen var lastet med.

I følge rapport fra de marinarkeologiske utgravningene på Perlen i 1975 står det:

Dette partiet [akterenden av Perlen] er delvis dekket av stållekteren som står oppe å bunnen (sunket under siste verdenskrig). Da et ikke ville blitt anledning til totalgrave dette området. valgte man ikke å flytte lekteren, for å ha denne som en beskyttelse over den mest funnrike delen av området inntil en eventuell fremlidig gravning kunne finne sted.

Vraket ble flyttet i 1976 under videre utgravninger av Perlen, og ligger nå ca 80 m Nord-Vest for vraket av Perlen. Opplysningen om at det er snakk om en stållekter som sank under 2. verdenskrig stemmer sansnyligvis ikke. Når funnet av Perlen ble gjort kjent høsten 1967 skapte det stor interesse i Trondheim, og vraket ble omtalt på forsiden av Adresseavisen hele fem ganger.

Den 2. oktober står følgende overskrift på forsiden av Adresseavisen: Hele tre vrak til er funnet utenfor Lade i Trondheimsfjorden - Og dessuten vraket av nok en stor jernlekter. Videre står det: Dessuten fant man vraket av nok en jernlekter som er betydelig større enn den som ble funnet for noen dager siden.

Saken følges opp 3. oktober, hvor Hans Leuthen forteller den spennende og dramatiske historien om hvordan han som maskinist ombord på slepebåten "Thor" var med på å senke en lekter utenfor Kjerringberget under den store Tolbodbrannen i 1917. Hans forteller hvordan en lekter med 45 fat bensin tok fyr under brannen på Brattøra, og for å unngå spredning til nærliggende skip ble det besluttet å slepe unna lekteren:

Med kurs for Kjerringberget

Forhenværende maskinist Hans Leuthen forteller videre at "Thor" med meget stor fare for å bli sprengt i været av en fullstending eksplosjon ombord i lekteren, satte kursen ut av havneområdet. Flammene sto himmelhøye over lekteren, og fatene eksploderte med jevne mellomrom. -Enkelte ganger var det nære på at ikke flere av fatene traff slepebåten når de kom deisende ned, men det gikk heldigvis bra. Da vi var kommet utenfor Korsvika og like oppunder Kjerringberget ble imidlertid forholdene så farlige ar vi måtte la slepen gå. Flammene og gnistregnet slo inn mot land, og det var avgjort fare for lyng- og skogbrann. Havnebetjent Jens Rønning ga da ordre til "Thor" med all kraft skulle renne inn i lekteren for å få en slutt på den intense brannen. To ganger kjørte "Thor" inn i lekteren med full fart, så skrogene skalv og ristet, før lekteren reiste seg på siden og seg under vann.


Dykket

Lekteren er i god stand, men uten så mange spennende detaljer. I baugen er der trinn opp fra bunnen av lekteren. I akterenden er der en luke og et lite lasterom. Vraket ligger på flat mudderbunn. Man må ha båt for nå vraket.

Kart

Laster kart...

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.