Uranus

Fra dykkepedia.com
Hopp til navigering Hopp til søk
Uranus
Uranus.jpg
Tekniske data
Lengde (m)192,5 fot
Bredde (m)30,2 fot
Dypgående (m)20,4 fot
Motor4 cyl, 500 hp Atlas Diesel
Tonnasje935 brt
Karriere
RederiBergenske DS, Bergen
ByggetBreivik ( N ) 1925 ved Trosvik mek. verksted
Dato forlisKl. 10.15 6. Juli 1948
Dykket
Dykkedybde75-90m

Karthjelpen:

  • Når pekeren din er over kartet, vil scrolling endre zoom-nivå.
  • Full-skjerm med symbol i øvre høyre hjørnet.
  • Dobbelklikk på et område på kartet og du zoomer inn på det.
  • For de kart med flere kartlag, kan du velge i øvre høyre hjørnet hvilket du vil se.
  • Mer om hvordan opprette kart her.

Historie [1]

Uranus ble bygget ved Breivik i 1925 og ble satt i tjeneste sent samme år. Frem til tyskernes invasjon av Norge i april 1940 gjorde jobben sin som en frakter, og ble etter krigsutbruddet benyttet for hjemmeflåten i Norge og ble flere ganger angrepet av Allierte fly. Men Uranus overlevde den andre verdenskrig og de alliertes intense Anti-Shipping oppdrag langs Norges kyst. 3. Juli 1948 er Uranus på sin reise fra Bergen til Tromsø med en last av forskjellig gods. Etter å ha måttet stoppe opp for tykk tåke nord for Ålesund, bestemmer kaptein James Hansen å fortsette sin ferd mot Tromsø. Men på natten 5. Juli treffer Uranus grunn utenfor Stokkøya, og blir stående høyt på grunna og ta inn vann. Man får gitt beskjed om situasjonen til et annet skip, og får bedt om assistanse. Flere skip kommer til unnsetning, og man for losset deler av lasten som nå stor i fare for å komme under vann. På morgenen dagen etter har Uranus tatt inn en stor mengde med vann og skipet får nå en krenging mot babord side, og de holder nå motoren igang får å kunne holde seg på grunnen. Men Uranus får etterhvert en økt krenging, og klokken 07:15 stopper motoren. 09:55 ankommer bergings damperen Parat til stedet, men tyve minutter senere sklir Uranus av grunnen og forsvinner i dypet. Idag hviler vraket på kjølen med en liten slagside mot styrbord på en dybde av syttifem til nitti meter utenfor Stokksundet. Vraket er i god stand, og man kan fortsatt se mange detaljer fra tiden før tapet av skipet i 1948, men rykter sier at skipsklokka og kompasset er blitt berget av dykkere og overlevert eieren...

Dette er et vrak kun for kompetente tekniske dykkere. Værutsatt og strømsutsatt kan dette selv for dem være farlig.

Sjøforklaringen[2]

Lørdag 03.07.1948. Kl. 13.00 letter "Uranus" og kaptein James Hansen anker og seiler ut fra hjemhavnen Bergen med destinasjon Tromsø. Med seg i lastrommet har hun alt mulig av stykkgods til det krigsherjede Nord-Norge.

Søndag 04.07.48. Kl. 01.30 passerer skipet Måløy. Kl. 07.00 passeres Ålesund. Videre opp langs norskekysten kommer skipet inn i tett tåke, det blir beordret sakte fart i maskinen, tåkesignal og utkikk på bakken. Kl. 21.20 blir kaptein James Hansen tvunget til å ankre opp grunnet tett tåke nord av Valsholmen lysbøye. Det blir satt vakt på broen og gitt klokkesignaler. Kl. 23.40 letter tåken, og man kan heve ankeret og fortsette.

Mandag 05.07.48 Kl. 01.00 nærmer skipet seg Stokksund. Kl. 01.23 blir det nok en gang beordret stopp i maskinen grunnet tett tåke. Kl. 01.30. Tåken letter noe, halv fart. Kl. 01.35 får man se en not tvers for baugen, det blir slått full fart akterover for ikke dele noten over. Straks etter tar skipet grunn. Stopp i maskinen. Man kan fort konstantere at skipet står høyt og har stor lekkasje i forrommet, heldigvis er alle oljetankene tette. Det blir satt i gang lensing med det samme for full kraft med alle pumper. Kl. 02.00. Styrmann Strand og los Hansen ror i land for å sette seg i forbindelse med ekspeditør Bratsberg og underrette om grunnsøtingen. Kl. 05.25 anroper "Uranus" m/k Erna og anmoder den om å gå inn til Stokksund for å rapportere til Bergenske ekspeditør at "M/S Uranus" var gått på land syd for Stokksund, og om å underrette bergningsdamper snarest mulig. "Uranus" lenser hele tiden, men vannet stiger ved høyvann. Vannet i forrommet står nå under nr. 2 banjer.

Kl. 11.00 kommer ekspeditør Bratsberg om bord, og opplyser at bergingsdamper "Parat" er underveis fra Brønnøysund og vil være fremme kl 21.00. Etter konferanse med ekspeditøren blir man enig om å losse lasten som fantes på banjeren da den ville bli skadet ved høyvann. Det blir satt i gang lossing med to gjenger fra luke 1 og 2 til "m/k Erna", "m/k Linesfjord", "m/k Dønningen" og "m/k Vikstein".

Kl.18.00 sluttet lossing fra rom 1 og 2. Fortsatte lossingen i luke nr. 3. Skipet har i løpet av dagen fått slagside til babord. Kl.20.20 sluttet lossing i luke nr.3. Ved høyvann får skipet større slagside til babord. Kl. 21.15. Skipet skrenser på skjæret, det blir gitt ordre om full fart fremover i maskinen for å holde skipet fast på grunn. Da det er dypt utenfor skjæret må "Uranus" gå med vekslende fart i maskinen hele natten i påvente av bergningsdamper som er underveis. Ved høyvann står nå vannet til mellomdekk i luke nr 1 og 2. Maskinskottet bli avstemplet med planker, da man frykter for at det ikke vil klare den svære påkjenningen fra forrommet.

Tirsdag 06.07.48. Kl. 04.00. Ved fallende vann begynner skipet å krenge enda mer over til babord side, "Uranus" går nå med sakte fart fremover for å holde seg på grunnen. Det blir besluttet å ta besetningens effekter over på "m/k Linesfjord" som hele tiden har vært stasjonert ved skipet.

Kl. 05.00. Lavvann, skipet krenger nå med babord rekke i sjøen og det blir gitt ordre til besetningen om å gå over på "m/k Linesfjord". Om bord i "Uranus" er kaptein, styrmann, loser, maskinister og elektriker. Går fremdeles med sakte fart for å holde skipet på grunnen. Ved skiftende vann krenger skipet stadig over, og har stor problemer med maskineriet. Det blir besluttet å forlate "Uranus" kl 06.30 da det var uforsvarlig å være lenger om bord. Går om bord i "m/k Linesfjord" som befinner seg på siden av skipet.

Kl. 07.15. Maskinen stopper av seg selv da den ikke får kjølevann.

Kl. 09.05. "Uranus" legger seg helt over på siden samtidig som hvit røk kommer opp av maskinrommet. Akterskipet holdes nå oppe av luke nr. 3 som formodentlig ikke er vannfylt. Skipet synker stadig ettervert som det fylles med vann.

Kl. 09.55. Bergningsdamper "Parat" ankommer.

Kl. 10.15. "Uranus" sklir utfor skjæret og synker.

3D modell

3D fotogrametri modell av maskintelegraf:

<sketchfab autospin="0.2" width="480" height="320">dcfcbf4f5e414c679f29cb4dd1569e6e</sketchfab>

3D fotogrametri modell av hekken:

<sketchfab width="480" height="320">3cf1e1c5e8314fcd9ee3496fc1a0fed8</sketchfab>

3D fotogrametri modell av anker på baug:

<sketchfab width="480" height="320">e2ee968b22b74db989da7b910e7177ec</sketchfab>


Referanser

http://www.staven.no/scubadive/read_book.php